Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

zaključek sezone na džonijevem hribu

Janez Javoršek GRS

Iz Malte sva naredila premik pod najvišjega v Avstriji. Gloknerska cesta je sedaj 37 eurov. Dobra informacija in nasvet Kern M. je cesto naredil poceni....zelo pocenil! Hvala.
Johannisberg; pred stoletji naj bi nad Heiligenblutom imel kmetijo: Johann.
Živeti pod takšnimi gorami? Najbrž si jo je zelo zaslužil. Ponavadi jih imajo kronane glave!

Izhodišče za turo na Johannisberg je parkirišče, "garaže" pri Franz-Josefs-Höhe na 2370 metrih. V smeri proti Johannisbergu (zahodno), pri zadnjem poslopju v breg (tunel) ponikne markirana pot , ki so jo poimenovali Gamsgrubenweg. Po, tudi ponoči, razsvetljenih tunelčkih (prepovedano za kolesa) , se po pol ure hoje pride na plano in razgledi so fenomenalni. Pot se konča na razgledišču, sedaj se nekaj minut hoje višje tudi začne sneg. Smuči romajo na noge in kmalu se odpre pogled na ledenik Südliches Bockkarkees in na njegovem levem skalnem kupu (Großer Burgstall) se bohoti velika in ena najbolje tako visoko oskrbovanih koč v Alpah - Oberwalderhütte (2972m). Desno nad njo je s smučmi prehod na ramo s katere se je potrebno spustiti kilometer (150 v.m.) do najnižje točke ledenika. Potem gre samo še navzgor, pod vršnim delom Johannisberga je bolj strmo in s smučmi komajda prehodno. Dohitel sem Damjana in Alena. Skupaj smo potegnili sled na vrh. (Damjan kontaktiraj me za slike).
Vseh smučarjev včeraj na hribu ni bilo kaj več kot deset. Bilo pa je veliko pešakov, ki vadijo ledeniške manevre in v večini spijo v koči Oberwalderhütte.
Po smučanju iz Johannisberga smo se povzpeli še na predvrh Mittlerer Bärenkopfa, ki je lepo smučljiv. Sam vrh je v grebenu mogoče kak meter višji, a v to smer se ga ne da smučati. Spust z vrha na ledenik Nördiches Bockkarkees nam pa tudi ni preveč dišal, saj ni imel nobenih sledi.
Smučanje izredno lepo, presenetljivo je tudi Južni ledenik Bockkarkees lepo odjenjal in omogočal zaključek vrhunskega smučanja. Z vrha Johannisberga je smer smučanja JV, nov sneg je bil zaradi konkretne strmine zelo lepo smučljiv.
Hoja in smučanje v utečenih okvirih zaradi ledeniških razpok ni nevarna. Na ledeniku pod vršnim delom Johannisberga je veliko novega snega, velike razpoke so vseeno vidne, ostale so nekje spodaj.
Večina smučarjev ni navezanih, pešaki pa vsi, res pa je da "letajo kot kure" sem in tja po ledenikih!
Z zelo lepimi občutki sledi nekaj mesečna smučarska pavza.

  • Großglockner
  • Zoom GG
  • Südliches Bockkarkees desno pod Oberwalderhütte
  • Proti Johannisbergu, zadaj Mittlerer Bärenkopf
  • 1/4 vseh današnjih smučarjev na vrhu.
(Damjan in Alen)
  • Džonijev vrh
  • Predvrh Mittlerer Bärenkopf
  • Odl.5
  • Teorija
  • Takšna je bila sezona

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipN_MCaNVxBRbV8_S9oYq4jy8EsJlMNHDPMdy687Ueacy4GOkTjf7t8gXtDJbs3reg?key=UHUwSjlJcnl2U0dLcUlZaTZobkFUZzhIRWl4a3l3

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 22:28

Povej naprej:

Poglej si še

Na severni stran kaninskega pogorja.

Na severni stran kaninskega pogorja.

Julijske Alpe | Pod Vršiči
Samo Kham
Nad Malto se končuje

Nad Malto se končuje

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Mittleres Schwarzhorn
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...