Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Vzporedno s ferato

Marijana & Marko

Izpostavljeno jugozahodno steno Saulecka sva pred kratkim uzrla z druge strani doline, ko sva smučala z Zagutnigspitze. V soboto je bilo napovedano sončno in toplo, tako da bi moral sneg odjenjati ... a zaradi poskočnega vetra pomrznjena vršna plast v steni večinoma ni hotela spustiti, je bila pa vsaj zelo grifig.

Takoj od parkirišča v Dosnertal na smučeh, celoten vzpon je mešanica ravnin in strmih prehodov. Smučina pod Dosnerhutte je bila precej divja (mestoma pomrznjena, strm gozd), prehod pod kočo Arthur von Schmid je bil brez srenačev na meji sprejemljivega, prehod nad jezerom Dosner pa je bil prek najine meje in sva za dober lučaj raje sestopila s smuči; nadaljevanje do vstopa ferate/rampe na slabih 2700 m je bilo položnih.

Po vstopni rampi (slabih 40°) do ozkega in smučarsko sitnega prehoda v JZ steno in po njej na vrh (spodaj slabih 45°, zgoraj 45° in mestoma tudi več). Od daleč so razmere delovale bolj tako-tako (razbito), od blizu je bilo potem presenetljivo lepo poglihano in povsod na široko zasneženo, z izjemo že omenjenega prestopa z rampe v steno. Cela smer je visoka 400 m, široka, odprta in zračna, zelo lepa smučarska linija.

Po smeri sem odsmučal sam, saj Marijano trša podlaga ni prepričala in je raje odvijugala po normalki. Razmere povsod zelo dobre, v smeri in po normalki, vse do 1800 m. Nižje pa nekaj rodea in spodaj še dvakratno porivanje po cesti, prismuča se do avta (1445 m).

  • Vstopna rampa
  • V JZ steni
  • Vršni križ
  • Nad jezerom Dosner
  • Pri jezeru in AvS koči, pogled nazaj
  • Sauleck, JZ stena (slikano z Zagutnigspitze)

Zadnja sprememba: 24.02.2020 ob 10:13

Povej naprej:

Poglej si še

Po tednu dni na vrhu sveta s smučmi

Po tednu dni na vrhu sveta s smučmi

Rieserferner-Villgratner Berge | Kreuzspitze
Miha Debevc
Kerlc med Ankoglom in Hochalmspitze

Kerlc med Ankoglom in Hochalmspitze

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Kärlspitz
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...