Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Triglavska magistrala V

Uros Ilic

Prvi zapustnim bivak in začnem vleči špuro do vrha Hribarc. Ker vem, da me čaka še vzpon na Kanjavec smučkam nadenem proteze. Levo, desno, levo, desno in tako vse do izravnave, kjer takoj zagrizen v levo strmino. Veter me nekajkrat pošteno zamaje vendar imam občutek, da izgublja moč. Sonce. Na vrhu prečudovit razgledi, vredni dveh mrzlih bivak noči. Kamor koli pogledaš nikjer nobenega, zgolj belina in širina. Še enkrat se je pokazalo, da je potrebno počakati, da te narava pokliče in pripusti do njenih največjih čarov.

Večja skupina bivak cimrov mi sledi, manjša pa skok na Kanjavec preskoči. Edina dilema s katero sem soočen je kam odsmučati, saj so vse flanke deviško bele in neporezane. Sneženje zadnjih dni in močan veter sta odlično opravila svoje delo. Odvriskam po pršiču vse do prve skorje, ki me nepripravljenega zagrabi, da naredim salto. Bo treba bolj previdno. Dobro segret se čez ravninski del porinem in spust nadaljujem vse do sirarne na Velem Polju. Kakšen spust po Velski dolini! Skoraj 900mnv med Triglavom, Vernarjem, Tošcem in Mišelj Vrhom v osrčju TNP. Ob tem pa nikjer žive duše, sneg pa zgolj mestoma skorjast, sicer pa pršič, da se vse kadi na zavojih.

Nataknem pse in na Bohinjska vratca na katerih se je proti Krmi naredila opast. Iz Tošca je že padlo nekaj kamenja, ki popestri belino. Pod severnimi Draškimi stenami sem hitro v zgornji Krmi. Spodnji del spusta je smučarsko slab. Od tam do Kurje vasi v Radovni povadim še tek na smučeh. Še dodatnih 1200mnv spusta, skupaj preko 2k za tiste bolj numerično orentirane. Vendar tega smuka za številke res ni vredno delati, saj so lepote zimske divjine dih jemajoče.

Ko se ravno preoblečem in popijem zadnjo kapljo snežnice iz Kredarice prismuča Žiga, ki me prijazno popelje do Bleda, kjer ujamem avtobus do bohinjskega Zlatoroga. Tam me po petih dneh še vedno čaka avto in z pogledom na Pršivec sklenem čudovito krožno turo. Zaradi vremena sicer precej daljšo kot planirano, vendar vsekakor kraljico letošnje sezone. Upam, da kraljici kmalu najdem še ustreznega kralja...

Zadnja sprememba: 25.03.2021 ob 07:33

Povej naprej:

Poglej si še

Begunjščica za dušo

Begunjščica za dušo

Karavanke | Begunjščica, Veliki vrh | Šentanski plaz
Miha Debevc
Triglavska magistrala IV

Triglavska magistrala IV

Julijske Alpe | Prehodavci | Komna
Uros Ilic

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...