Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ne z Vrha Kozjega

Primoz Vrhovnik

Pa sva šla raziskovat če bo kaj užitnega ....s Klemenom ta dan. Vedela sva ...., ma nič nisva vedela,samo šla sva.
Zelo hitro sva na snegu, trdem kot beton v Mlinarici. Slediva plazovini proti Kozjemu žlebu, širok je, kjer zavije desno zadihava in nato pred nama lepo zalit žleb,ki se vije proti špičkam Kanceljnov, Germljata, Goličice in na drugi strani Prisank, Jalovec...madona, da ti zastane dih in ti je vseeno kje si,samo doma ne! Smučala bova lepo grapo.
Vzpenjane hitro, dereze primejo, naklonina pravšnja za pogovore sam s seboj in sam predelam vse kar je potrebno, da se duša spuca. Že sama misel, da je mogoče zgoraj do vrha zvezno vleče, ampak nekje notri ti da vedeti da bo težka. Sneg je bil pomrznjen in po slikah sodeč, zelo ozek trak iz žleba proti vrhu ...., tu mora biti idealno za možnost smučanja s samega vrha.
Proti vrhu žleba, ki ni več daleč, se žleb postavi pokonci in kljub zelo trdi podlagi nadaljujeva do kamor pač gre. Mestoma zelo ozko in tudi zelo strmo,konkavno...nič kaj smučarsko. Že tam oba dojameva, da ne bova smučala prav z vrha gore. Na vrhu žleba,kjer smer zavije levo po ozki izpostavljeni prečki se zedineva in odločiva, da raje še smučava naslednja leta in se malo razgledava,pogledava čez rob prečke ter jadrno obrneva, sestopiva slabih 100m nazaj in se odahneva,da se ni snežno ledeni mostiček nad nama odločil, da se skotali v dolino.....kar hitro sem brcal v pomrznjen sneg in se skril pod skalni rob v varno zavetje, Klemen pride kmalu za mano in beseda je končno stekla po 20 minutnin tišine.
Odmučava po trdem-grifig žlebu, iščeva najstrmejše dele za trening strmin in občudujeva Majstre, ki se spuščajo s Prisanka po južni flanki..., zgledalo je fascinantno, lepa gora je Prisank.
Smučanje v Kozjem žlebu je zelo uživaško, če naletiš na ugudne-spomladanko mehke razmere, je vsekakor zelo priporočlivo tudi za nekoliko manj vešče ljubitelje strmin. Seveda je za vrh žleba in na vrh gore potrebna vrhunska pripravljenost in idealne razmere,če želiš da se sezide smučanje po smeri ,ki jo ni presmučalo veliko mož. Presmučalo ne vem??, deskal jo je samo eden . Upam,da jo bo kdo tudi presmučal.....bog daj snega in razmere. V nedeljo sem pa vesel po Krvavcu v mehkem karval....., bemtiš je flets :))

Zadnja sprememba: 25.04.2021 ob 23:13

Povej naprej:

Poglej si še

Klasika nad Jezerskim

Klasika nad Jezerskim

Kamniško-Savinjske Alpe | Ledinski vrh | spust pod Kranjsko kočo: lovska pot
Metod Škarja
Jara kača in nekaj iz kleti

Jara kača in nekaj iz kleti

Julijske Alpe | Špik | Skozi Kačji graben
Aleš Rotar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...