Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

MM || VM? NŠG!

Darko Mulej
Julijske Alpe | Nad Šitom glava | Čez vratca pod severno steno

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.599 m

Zima vztraja v naših krajih, sicer res praviloma ne prav v nižinah, že globoko v osmi mesec in vsestransko razgledani Facebook strokovnjaki že ugibamo, ali niso to prvi indici napovedane nove ledene dobe. Pri tem se vzame v obzir predvsem Milankovičeve cikle ter zelo malo peg na Soncu in s tem povezano njegovo manjšo aktivnost (astrološke vplive od degradacije Plutona ne jemljem več resno) in povprečno trajanje interglacialne dobe v npr. zadnjih 200.000 letih, ki je okoli 20.000 let.
Danes je bil tako nov zimski dan, tako da spet ni imelo smisla iti na kolo, če greš lahko smučat. Na Vršiču se Sonce ni najbolj držalo napovedi, ker ga sploh ni bilo, zato pa se je je veter toliko bolj in to je potem vseeno malo 'poremetilo' naše plane o Veliki ali Mali Mojstrovki - namreč na papirju oz. displayu veter ni tako neugoden kakor v praksi. Tako je padla odločitev, da se iz previdnosti izbere eno krajšo in nižjo turo, in potem ni bilo druge kot Nad Šitom Glava.
476 vm smučanja ali kakšen več (ker se pripelje malo nižje, kot je najvišja točka prelaza) je minilo res hitro in to v treh etapah: gornja strmina je imela še nepredelan sneg z nakazano skorjico in je zahtevala malo prilagajanja v tehniki, sledila je dolga, in zaenkrat še zvezna (za vsak epsilon eksistira delta:) prečka v desno pod Vratca, nato pa ciljni spust po solidnem južnem snegu z nekaj motečimi kamenčki do avta.
Na prelazu se že čuti turistični utrip, tako so se ravno ob mojem prihodu pripeljale tri nizozemke (baje je bil to prvi avion iz Nizozemske v Slovenijo po dolgem času) v kratkih rokavih in so se želele slikati s smučarjem in to na snežni kulisi (izgleda, da je šlo za mamo in dve hčerki, pri čemer je bila mama rojena v Sloveniji, hčerki pa tam).

Zadnja sprememba: 21.05.2021 ob 23:32

Povej naprej:

Poglej si še

Izgubljena v megli

Izgubljena v megli

Kamniško-Savinjske Alpe | Veliki Zvoh | Pehta
Marijana & Marko
Z vrha Kočne v Povnovo

Z vrha Kočne v Povnovo

Kamniško-Savinjske Alpe | Kočna, Kokrska Kočna | Povnova dolina
Primoz Vrhovnik

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...