Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Z vrha Kočne v Povnovo

Primoz Vrhovnik

Sva šla s Klemnom danes na dolgo turo, da bo doma mir za vikend! Do snega je cca 15min,ko prideš iz gozda do skale si na snegu. Direktni dostop v Povnovo je seveda kopen, izbereva najkrajši dostop do (mogoče prvenstveno pečje :)) do nad skoka. Brez derez in cepinov seveda ni šlo v tem delu , bolje bi bilo seveda slediti opisom, kjer se ponavadi zbaše do vpadnice Povnove. Vendar če glava ne misli "žvot" trpi....,dobro ogrevanje.
Ko zborbava do vpadnice Povnove nadaljujeva skrajno desno gor ,sledita dva ožja prehoda , bilo je trdo. Prečenje levo nazj proti vpadnici je lepo zalito in nekaj novega snega in pogled na zeleno dolino ogreje srce. Nadaljevanje direktno navzgor, mestoma splazeno -trdo, mestoma neugodna skorja,globoko udiranje, tri korake gor enaga dol...malo tečno na momente vsaj meni, generalno seveda ok. Kjer se grapa zoži, poskusiva levo v breg po Plaviciniju, ki je bi trd kot beton, vetrovno in kamenčki ter ledeni koščki nama orosijo oči. Kot sva slutila skok po prvih 100m vzpona ni bil narejen, vendar ni veliko manjkalo ti šment, sploh pa ni bilo mogoče v danih betonskih razmerah. Sestopiva nazaj in na vrh Povnove,kjer naju ovije megla. Klemen pocilja žleb tik pod vrhom sedla levo gor na vrh Kočne- luštna plezarija z bičanjem vetra, da sva bila na momente kot neobogljena ptiča zalimana v sneg. Na sedlcukjer se priključiva zavarovani poti do vrha Kočne so bile popolnoma druge razmere, zelo ugoden moker kompakten sneg nama da upanje, da bova lahko smučala v območju letne poti vse do izpod Križa. Na vrhu megla in veter in mlečni razgledi.
Začetek smučanja v megli,nato se je malo odprlo in Klemen s sokoljem očesom in spomini iz prejšnih tur v teh koncih letos, predlaga da poskusiva preko spodnjega dela letne poti ,ki je nekoliko tricky. Oba vesela ko skupaj ugotoviva da bo zvezno,brez pomoči zajl:)). Cik cak cik cak in sva na normalki iz Križa. Poštamfava nazaj do začetka Povnove in odvijugavo v zelo dobrih snežnih razmerah podolgem in počez. V spodnjem delu kjer sva prečila levo v spodnji del smeri, se je nekoliko ojužilo, kar je prišlo prav na ozkih prehodih do prečenja nazaj med borovce. Upava da bo vse zvezno v nadaljevanju,vendar je bilo potrebno čez strme borovce sneti smuči in malo poplezati navzdol, še zadnja telovadba in nazaj na smuči in po plazovinah prismučava vse do višine 1100mnv. Lepa zanimiva in raznolika smučarska avantura.
Smučanje v Povnovi okoli 12.30 ure je bila danes res dobra izbira, vendar ob malo toplejšem vremenu bi bilo varneje nekoliko bolj zgodaj.

Zadnja sprememba: 22.05.2021 ob 08:52

Povej naprej:

Poglej si še

MM || VM? NŠG!

MM || VM? NŠG!

Julijske Alpe | Nad Šitom glava | Čez vratca pod severno steno
Darko Mulej
Rodica popoldanska

Rodica popoldanska

Julijske Alpe | Rodica | Proti planini Suha
Aleš Stojan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...