Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

...in špik

Uros Ilic
Julijske Alpe | Špik | Skozi Kačji graben

Parkiram na vrsiski cesti na 1611mnv in odrajsam navzgor proti pripravniski grapi kamor ze vstopata dve navezi. Na sredini plazu ocenim oblak na Mojstravko za nepremicnino zato zavijem proti Sitni Glavi. Nasproti mi pride par, ki je zaradi difuzne svetlobe obrnil. Vztrajam in kmalu na vrhu snemem pse ter v odlicni vidljivosti po ravno prav odjenjanem snegu odmucam do avta. Zgornja polovica cista desetka, v spodnji ze gnilec, vendar dober. Odlicna smuka in dobra odlocitev, saj Mojstravke ostajo v oblakih.

Tako dobre smucarke pogoje je treba izkoristiti. Martuljski korenjaki se kopajo v soncu, tako da se drugi danasnji cilj sam javi. Z avtom se spustim do Ruskega Kriza in odmucam do vstopa v Kacji graben, kjer postanem pehotnik. Prehiter in prezamisljen pehotnik, saj spregledam letno pot, kar dojamem sele na koncu grabna ob sklanem skoku preko katerega dere voda.
Zapravljenih slabih 300 visincev. Po posvetu z baznim taborom vendarle obrnem, najdem kopno letno pot in dereze pospravim v nahrbtnik. Smucke zaprem sele nad gmajno. Sonce in cel sneg ter dopoldansko ogrevanje (posebno neplanirani del) vplivata na tempo. In to ne pozitivno.

Plazovi juznega snega so stalnica. Iz Frdamanih polic ropotajo kot na Soski fronti. Na sedlu med Lipnico in Spikom imam ruske rolete dovolj. Zadnjih 100 visincev bo pocakalo na bolj varne razmere. Po gnilcu se veselo podpisujem. Najprej slalomsko, nato veleslalomsko. Sneg je pocasen vendar so siroke flanke povsem deviske. Ko nizje spodaj obmolknejo se plazovi zacnem resnicno uzivati. Zal snezne podlage prekmalu zmanjka in ponovno postanem serpa.

Od vsega hudega se 1500m nizje hidriram v Pisnici ob kateri ponovno na pse. Nosnje smuck je bilo namrec za en dan vec kot dovolj. Sonce ze zahaja in rdeci Skrlatico ko me pride pozdraviti gospod Srnjak. Pozdraviva se v spokojni tisini vecera. Besede niso potrebne. Razumeva se in se v miru ter spostljivo razideva.

Za plavanje v Jasni je danes ze prepozno zato dnevne vonjave skupaj s spomini na se en cudovit dvoglavi smuk odpeljem s seboj.

Zadnja sprememba: 21.04.2021 ob 23:19

Povej naprej:

Poglej si še

Na pogled

Na pogled

Kamniško-Savinjske Alpe | Kočna, Na Križu | Asjina sestra
Primoz Vrhovnik
Pošihtna Begunjščica

Pošihtna Begunjščica

Karavanke | Begunjščica | Šentanski plaz
Dušan Kuralt

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...