Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na pogled

Primoz Vrhovnik

Pa sem v zagati,da ne bom kaj lagal...
Proti bivaku pod Kočno sva šla preko Taške in naprej po dolgem prečenju na Spodnje Dolce. Prečenje na Dolce je zasneženo in vzame kar veliko časa in zvrhano mero previdnosti na izpostavljenih mestih.
Proti Bivaku je grapa široko zalita, naprej proti ostenju Kočne na snežišču je ogromno snega za ta čas.
Zaradi toplega vremena in zajetne količine novega snega, se odločiva da greva proti normalki na Kokrsko Kočno oz. vrh Križa, kot se vrhu po Kranjsko pravilno reče. Iz celotnega ostenja Kočne, ki je v celoti ofrajhan , se je sprožilo nekaj snega/ledu od skalovja in posledično so se po snežišču valili lenobni plazovi mokrega sneg, nekateri malo bolj živahni. Nadaljujeva skrajno levo gor gledano po normalki,kjer je bilo nekaj novega snega lepo sprijetega na trdi podlagi. V sami grapi je kar veliko snega in ni ga za biksat v takih razmerah. Na spodnji tretjini sva odvila skrajno levo na raz , ki naju je pripeljal v grapo ,ki se vije na vrh Križa. Celotno grapo sva opazovala že ob vzponu,vendar sva šla raje po varnem naokoli. V grapi ,ki ni bila deležna direktnega sonca,je bilo stabilno in dokaj hitro sva na vrhu. Razgledi na vrhu lepi, vendar nama je megla hitro zastrla poglede za kaj več lepih slik.
Z vrha odsmučava po mehkem snegu, na vstopu v grapo previdno , vendar varno in dobro prime, predvsem zaradi novega snega, spodaj po novim snegom je grifig vendar trdo. Zgornji del smeri je mestoma ozek, vendar omogoča kratke slalomske poskoke. Sneg je malo plazil,vendar brez težav. Ker sva smer popreje dobro ogledala, sva nadaljevala po grapi navzdol. Strmina nekoliko popusti, žleb se razširi in žal nama je da sva v megli, sicer bi bila smučarska ocena na snežaki 5+. V spodnjem delu žleba zavijeva nekoliko desno dol gledano, ker je bilo vse zelo logično in dovolj snega z že vidnim iztekom na Dolce. Od izhoda iz grape in mimo bivaka proti Grdemu grabnu je bila smučarska poezija.
V grabnu najdeva lep prehod na spodnji del in po malo bolj mehkem prismučava vse do višine 1423m, kjer lovska steza zavije desno in naokoli.
Pravijo, da se originalni smeri pravi "Asjina smer" ( na sliki rdeča ), midva sva smučala plavo linijo. Vse informacije o rdeči liniji sem preveril pri akterjih AO Kranj. Slika z vrisom rdeče in plave je od Zupanc Boris, rdečo je narisal Boris pred leti, plavo pa midva s Klemnom.
V kolikor se motim prosim za poravke ,mislim na imena in prvopristopnike, saj veste kako je s "prvenstvenimi", hitro je kdo po nepotrebnem razburjen. Hvala za razumevanje.
Naj ma "Asja" ta rdečo, "Asjina sestra" pa ta plavo. Smer bi ocenil po starem v danih razmerah IV+, mesta S5,400m. Zna biti pa v slabših snežnih razmerah nekoliko težja.

Zadnja sprememba: 22.04.2021 ob 13:05

Povej naprej:

Poglej si še

Na zadnji strani Viševnika

Na zadnji strani Viševnika

Julijske Alpe | Viševnik | Severna grapa
Marijana & Marko
...in špik

...in špik

Julijske Alpe | Špik | Skozi Kačji graben
Uros Ilic

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...