Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Cerro Bayo

Mišo Jenčič

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.200 m

Pri smučanju s Copahueja se je Barbara zaletela v eno škrl in ji (klinčeva Dynafit) vez ni odprla. Izgleda, da si je nategnila kolensko vez. Zato sva raje opustila misel na kočo Frey nad Barilochem, do katere vodi bodisi precej dolga vodoravna prečka po kopnem pobočju, bodisi pristop s smučišča, ki vsebuje izpostavljen prehod. Omejila sva se na ture s čimveč dostopa na psih in brez pretirane smučarske zahtevnosti.

Prva ideja je bil vulkan Cerro Pantojo na argentinsko-čilski meji. Žal naju tokrat niso spustili čez mejno kontrolo, ki leži kakih 20 km pred mejnim grebenom. Policistko sva še prepričala, carinik – pravzaprav njegov šef – pa je bil neomajen. Nimava avtomobilskega zavarovanja za Čile in pika. Zato sva se zapeljala na smučišče Cerro Bayo nad krajem Villa La Angostura. Status tega smučišča nama ni bil povsem jasen – obratovala je le spodnja sedežnica, kjer je zadnjih 100 dolžinskih metrov že zmanjkalo snega, višje – kjer je bilo snega dovolj – pa so vse naprave stale. Nasproti so nama pripeljali kaki 3 smučarji in en – vsaj tako je deloval – turni smučar. Kakorkoli, imela sva smučišče le zase, zgoraj pa sva se vzpela na vrh vzhodno od najvišje žičnice, da sva dobila priokus turnega smučanja. Z vrha so se nama odprli pogledi na stara znanca Casablanco in Puntiagudo (Osorna nisva razpoznala ali pa je bil skrit). Sneg je precej zaviral pri smučanju, a vseeno se je lahkotna smučarija zaključila nekaj minut nad parkiriščem, kjer se je pivo res izredno prileglo.

  • Pri Junin de los Andes se pokrajina spremeni kot bi obrnil gumb: namesto napol puščavske stepe se pojavijo zimzeleni gozdovi in velika jezera
  • nekaj minut je bilo treba peš
  • cilj se že vidi
  • spodaj Villa La Angostura, zadaj čilski ognjeniki
  • nenavadna drevesa
  • argentinski biftki in argentinsko vino so res vrhunski

Zadnja sprememba: 27.09.2019 ob 03:10

Povej naprej:

Poglej si še

Variantno smučanje na južni polobli

Variantno smučanje na južni polobli

Andi | Cerro Perito Moreno
Mišo Jenčič
Aravkarjenje

Aravkarjenje

Andi | Cerro Las Máquinas
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...