Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Aravkarjenje

Mišo Jenčič

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Pred naslednjo 400-kilometrsko etapo vožnje sva skočila še na hrib nad Caviahue-jem. Spodaj med aravkarijami, potem nekaj šavja in na koncu malo strmejše vršno pobočje. Predvsem pa je bil sneg od avta do avta. Tudi smuka je bila odlična, saj je ravno prav odjenjalo.

Po slabem tednu sva že dobila prve vtise o Argentini: v primerjavi s Čilom je precej manj primernih (enodnevnih) turnosmučarskih ciljev, je pa pokrajina toliko bolj slikovita, zato je tudi vožnja z avtom zanimiva. Cene so pol nižje od tistih v Čilu oziroma od naših cen. Je pa ogromno policijskih kontrol – skoraj vsak dan sva naletela na cestno zaporo (enkrat celo na štiri), kjer so kontrolirali dokumente, te vprašali, kam greš ipd.

Posebno poglavje je vožnja po Ruti 40. Nekje sem prebral, da kadarkoli se pelješ mimo črpalke in imaš v tanku manj kot 3/4 bencina, se ustavi in natoči bencin. Tudi če je vrsta. Zdelo se mi je, da to pretirano paničarjenje. No, ko sva se v petek v kraju Las Lajas odcepila z Rute 40 proti Caviahueju, sem videl, da je na odcepu velika črpalka in zdelo se mi je ravno primerno, da bova nazaj grede tam tankala. Ko sva se v nedeljo vračala, sem opazil črpalko tudi v Loncopue (70 km do Las Lajas). Malo me je prešinilo, kaj ko bi se ustavil, a kazalec je kazal še skoraj polovico rezervoarja in se mi je zdelo nesmiselno. V Las Lajas je bila na črpalki vrsta kakih 8 avtomobilov in sva si porekla, tole pa že ne bova čakala – greva do 54 km oddaljene Zapale, ki je precej večji kraj. No, v Zapali na eni črpalki sploh niso imeli bencina, na drugi pa je bila vrsta, ki se je trikrat ovila okoli uličnega bloka (kakih 60-80 avtomobilov). Tokrat nama ni preostalo drugega kot da se postaviva v vrsto, saj sva imela avtonomije še za 60 km, naslednja črpalka pa je bila 200 km daleč… Ko sva bila že malo pred črpalko, je mimo prikorakal eden od črpalkarjev, v rokah držal cestni stožec in z očmi štel avtomobile. Stožec je postavil v vrsto dva avta za nama – do tja je imel bencin, za naslednje pa ga je zmanjkalo…

  • vzpon med aravkarijami
  • vrh je v bistvu obsežna planota
  • takoj pod vrhom je bilo malo bolj strmo...
  • ... a se je kmalu položilo
  • smuka med aravkarijami je res romantična
  • policijska kontrolna točka tokrat ni obratovala (sicer najbrž ne bi tvegal fotografiranja)
  • tole je približno tretjina vrste
  • zloglasni stožec
  • zmagala sva! (po dvournem čakanju)

Zadnja sprememba: 23.09.2019 ob 20:51

Povej naprej:

Poglej si še

Cerro Bayo

Cerro Bayo

Andi | Cerro Bayo
Mišo Jenčič
Vulkan Copahue

Vulkan Copahue

Andi | Vulkan Copahue
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...