Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Variantno smučanje na južni polobli

Mišo Jenčič

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.200 m

Na južni polobli je vse obrnjeno na glavo: sonce je na severu, giblje se od desne proti levi, božič imajo poleti … zakaj bi bilo pri turnem oziroma variantnem smučanju kaj drugače.

Ampak naj grem po vrsti. Ker sva izpustila Refugio Frey, sva se iz Barilocha zapeljala še dobrih 100 km proti jugu do kraja El Bolson. Spotoma sva zavila še na ogled smučišča Perito Moreno, ki naj po informacijah z interneta ne bi več obratovalo. Na parkirišču je bilo kakih 40 avtomobilov, v bifeju sva nekaj spila in se pozanimala, koliko časa je potrebno hoditi do snega. Kot sva že sama od daleč ocenila, je bilo kake pol ure. Potem sva še vprašala, kaj počnejo vsi ti avtomobili. »Smučajo« je bil odgovor. »Kako smučajo, če pa žičnica stoji?« »Ja, trenutno ni elektrike«… No, le-ta je čez kake četrt ure prišla in žičnica se je spet začela počasi vrteti.

V četrtek zjutraj sva se ponovno pripeljala na parkirišče in se peš odpravila po progi navzgor. Najin cilj je bil vrh 300 m nad zgornjo postajo žičnic, kamor naj bi po informcijah z zemljevida smučišča vozil tudi ratrak. Ko sva dosegla zgornjo postajo, se je izkazalo, da je zgoraj obširna valovita planota in da ratrak (pravzaprav predelan Hilux) vozi do nekega razmeroma oddaljenega slemena, ki smučarsko ni bilo tako zanimivo. Povzpela sva se na nek lokalni kucelj in se malo razgledala, potem pa odsmučala. Že med vzponom sva sklenila, da se bova zadnji del peljala s sedežnico, ker je bil v spodnjem delu sneg popolnoma gnil, pa tudi peš sestop bi bil preveč za Barbarino koleno. Toda vožnja navzdol je bila možna samo povsem z vrha smučišča – tako sva naredila obratno kot običajno počnemo pri variantnem smučanju: vzpon sva opravila z lastnimi močmi, večino spusta pa z žičnico. In ta spust je bil zelo zabaven: navzgor se je vozila neka šolska skupina ali vrtec ali karkoli že in vsi so želeli klepetati z nama (odgovarjala sva jim s parimi španskimi ključnimi besedami, ki jih poznava). In tako sedež za sedežem.

Ob zaključku sva ugotovila, da je v Patagoniji še precej možnih ciljev in se bova poskusila še kdaj vrniti.

  • ni elektrike
  • po pol ure sva dosegla sneg
  • Hilux zmore vse
  • Ko bi še enkrat prišla sem, bi vedela, kako: z žičnicami in ratrakom do konca, potem pa lep turni smuk v krnico na fotografiji
  • skupaj sva prevozila slabih 3000 km, od tega polovico po Ruti 40
  • take table so na vsakem koraku
  • zaključna

Zadnja sprememba: 28.09.2019 ob 21:20

Povej naprej:

Poglej si še

Po šihtu

Po šihtu

Peninske Alpe | Allalinhorn | SZ greben
Primoz Vrhovnik
Cerro Bayo

Cerro Bayo

Andi | Cerro Bayo
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...