Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Bijela kosa

Vanja Starčević

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 400 m

Ukrepi, ki so jih države uvedle so zelo zožili naš TS horizont. Iskaje nekaj novega na zelo skopem hrvaškem TS seznamu smo se odločili da gremo pogledati kako je na Bijeloj kosi, 1290 m visokem vrhu blizu Vrbovskog (GK). Tam je bilo planirano smučišče in je 1970-ih narejena poseka na severnem pobočju, obnovljena je okoli leta 2010 in je film iz leta 2013 obetal zelo dobro smučanje.

ZApeljali smo se do vasi Jablan in zavili na gozdno cesto, po kateri je smiselno pripeljati se do lovske koče (okoli 11 km iz vsi). Ker cesta ni bila zadostno splužena za osebni avto smo ga pustili na višini 730 m in nadaljevali še 2,5 km po zelo blagi cesti do lovske koče. Še dva ovinka in smo bili na spodnjem delu poseke. Po slabih 100 m prebijanja skozi grmovje smo sklenili da nadaljevanje nima smisla se vrnili na cesto in po njej nadaljevali do pod vrh. Vršni del se gre po stezi.

V spustu smo v začetku smučali nekoliko desno od poseke (teren je tam odprt), potem se vrnili na njo. Navzdol glede se je dalo izbrati linijo žlebičev za slalom med grmovjem - bili smo poplačani z prvovrstnim pršičem - enako kot na celem spustu. Na cesto smo prismučali nekoliko pod lovsko kočo, sledilo je porivanje do avta (cesto so vmes splužili, na srečo ne do tal).
Nabralo se je 14 km na smučeh in 600 m višinske razlike, v sončnem in mrzlem vremenu smo uživali Sanda, Tomislav in Vanja.

Zadnja sprememba: 19.01.2021 ob 21:58

Povej naprej:

Poglej si še

Mali Rajinac

Mali Rajinac

Velebit | Mali Rajinac
Vanja Starčević
Velika turnosmučarska potreba

Velika turnosmučarska potreba

Kamniško-Savinjske Alpe | Kompotela
Miha Debevc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...