Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Mali Rajinac

Vanja Starčević

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 400 m

Za soboto smo si izbrali verjetno najlepšo in najvišjo turo, ki jo se na hrvaškem da opraviti brez nošenja smuči: Mali Rajinac 1699 m, na severnem Velebitu. Iz Otočca smo se zapeljali v Krasno in parkirali na zgornjem robu vasi (malo čez 800 m). Do roba Jezera je 750 m vzpona po markirani poti, ki je zaradi strmega pobočja precej ovinkasto speljana, ker smo bili prvi je bilo treba vtirati smučino. Jezera so odprti pašniki, sledi spust od 130 m in zelo dolgo prečenje (1,5 km) v loku do pod Mali Rajinac - v megli je brez GPS sledi zelo težko zadeti nadaljevanje steze v gozdu na drugii strani, pa tudi ob dobri vidljivosti brez GPS-a ni čisto enostavno. Po stezi smo nadaljevali še 300 m vzpona do vrha, v zgornjem delu med neverjetno okrašenimi smrekami.

Na vrhu ns je dočakalo -13 C in razgled na celi severni Velebit. Smuka nazaj na jezera poteka po smeri vzpona in je bila prvovrsnna (čisto suhi pršič). Z kožami na smučeh je potrebno prečkati jezera v rahlem vzponu, potem sledi spust v Krsno; v zgornjm delu suhi pršič, potem zona nekoliko uležanega pršiča in ponovno suhec na koncu.
Vreme smo imeli mrzlo (-9 do -13 C), v vzponu oblačno, ravno ko smo bili pod vrhom se je razjasnilo, pihalo je zmerno.
Skupno 15 km na smučeh in 1200 m vzpona so opravili Sanda, Tomislav, Davor, Zvonir in Vanja.

PS rezen prečenja Jezera tura v celoti poteka po gozdu in je dejanski slalom med smrekami in bukvami, kar je snežno neugodnih pogojih utegne biti zahtevno

Zadnja sprememba: 19.01.2021 ob 22:02

Povej naprej:

Poglej si še

sprememba na bolje, zaenkrat.....

sprememba na bolje, zaenkrat.....

Kamniško-Savinjske Alpe | Kamniško sedlo
Janez Javoršek GRS
Bijela kosa

Bijela kosa

Velika Kapela | Bijela Kosa
Vanja Starčević

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...