Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Za mišjega pred fronto

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.900 m

Različne vremenske napovedi, so različno napovedovale, kdaj bo fronta udarila v Visoke Ture. Možnost je obstajala, da se bo to zgodilo že okoli poldneva in vsekakor si nismo želeli, da nas zajame nad tremi "jurji". Parkiramo pod Figerhornom, kjer razmišljamo, da je na turi s 1000 višinci umik povsem mogoč. Izhodišče je kak kilometer pred Lucknerhausom. Začetek po gozdni cesti je bil obetaven, po kakšne pol ure hoje s smučmi, pa je pod strmimi, na jug orientiranimi travami, snega zmanjkalo. Zgornje pobočje zasneženega Figerhorna se vidi z glavne ceste v Kalsu, spodnji polovici temu ni tako in zadeva pokaže (ne) zasneženost šele ko si na bregu. Tja do tristo višinskih metrov kopnih trav nas odvrne od vzpona. Odsmučamo do avta in gas na glavno parkirišče pri Lucknerhausu (1918m). Odidemo v smeri poznane odprte koče Stüdlhütte.
Dolina Ködnitztal je odlično zasnežena, prečke so bile v senci trde in varno prehodne s srenači. Pri Lucknerhütte na 2241metrih smo na soncu. Višje pri koči Stüdlhütte (2802m) o napovedani fronti ni še nič. Nadaljujemo nad njo proti ledeniku Teischnitzkees, JZ pod Großglockner. Ledenik je fantastičen, seveda dolžina zmeraj vara, posebej še, ker pred seboj nismo imeli nikogar in ni nobene primerjave o velikosti. Ledenik nima nobene razpoke (vidne), je kot nagnjena miza. Prečenje ledenika ni naporno, tudi zato, ker pogled uhaja na impozantno JZ steno in greben Studlgrat v GG - ju.
Na začetku ledenika Fruschnitzkees (3340m) zaključimo vzpon. Fronta je že zadela skupino Schobra, in odločitev se je kasneje izkazala za odlično. Odsmučali smo v soncu, kasneje smo na izhodišče prismučali v rahlem, sneženju. Taufelskamp je visok 3511 metrov, mi smo obrnili 170 višincev nižje.
Smuka do višine koče Stüdlhütte (500 višincev) v izredni podlagi suhega snega. Ledenik je bil odličen, ko pa se teren "obesi" v sončno dolino je odjenjalo in stare sledi niso motile, še več, s kontrasti so pomagale pri difuzni svetlobi. Spodnji del je bil odlično mehak in glede na vzpon skorajda neverjetno lepo smučljiv.
Iz tople koče in analize na izhodišču smo opazovali ples snežink, sneženje v brezvetrju je začinilo debato in le zasnežena cesta nas je dvignila, da smo previdno odsurfali v Kals, kjer je bila baza.

 • Desno koča Stüdlhütte. v sredini pristopna dolina Ködnitzal.
 • 3000 metrov, še malo in na začetek ledenika Teischnitzkees.
 • V vpadnici vrha GG markanten greben Studlgrat.
 • Zadaj najvišji skupine Schober.
 • Čez ledenik Teischnitzkees. Levo 3276 metrov visoki Gramul.
 • Velikost ledenika kot ponavadi močno vara.
 • Bližina fronte nas obrne na robu ledenika Fruschnitzkees.
 • Suho kot poper čez ledenik.
 • Sončna pobočja pod 3000 metri so odlično odjenjala.

Zadnja sprememba: 25.03.2024 ob 21:05

Povej naprej:

Poglej si še

Vstop v sotesko - za bedake

Vstop v sotesko - za bedake

Visoke Ture, skupina Velikega Kleka | Teischnitztal
Janez Javoršek GRS
Škoda ker bo planina kopna

Škoda ker bo planina kopna

Julijske Alpe | Vrh Strmali in Rumeni spodmol
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...