Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Vstop v sotesko - za bedake

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Na območju Großglocknerja je začelo snežiti v soboto popoldan. Padavine so se umirile ob osmih zvečer in po vseh napovedih naj padavin ne bi bilo več. Včerajšnje jutro je obetalo fantastičen dan. Mrzlo jasno jutro, sonce in nov sneg tudi v dolinah. V Kalsu, ga je zapadlo do deset centimetrov.
Z Anžetom, sva že pred leti, ko sva plezala Studlgrat v GG, za hrbtom opazovala izredno turnosmučarsko dolino Teischnitztal, severno nad Kalsom. Čas je bil za njen obisk, v resnici se je izkazalo, da ni bil pravi čas.....
V zatrepu doline je nekaj izvenserijskih turnosmučarskih ciljev, zato mogoče komu prav pride tale zapis. Naš namen je bil.....o tem mogoče kdaj drugič.
Avto smo na zasneženi gozdni cesti (pozabljeni od vsega) parkirali na 1600 metrih. Gozdna steza kaj kmalu zavija v strm gozd. Senčna stran ima dovolj snega, da je steza zasuta s starim snegom in z 20 cm novega. Kljub takšni količini suhega, novega, smo že zelo kmalu na srenačih. Gozd je strm, in zdrs bi se končal v soteski daleč spodaj. Po 500 višincih napornega vzpenjanja smo prišli na ključni del vstopa v dolino. Zadeva je tako resna, da mi je povzročila slabost. Dolge minute smo premišljevali kako naprej in odločili, da imamo prekleto rajši življenje. Vstop v dolino je čez 45 stopinjsko vsaj 500 metrov dolgo prečko, v kateri je ozka stezica. V teh razmerah je ni bilo opaziti, vsa je bila zasuta s plazovi iz 700 metrskega ostenja, ki ni tako strmo, da bi se vse sproti obletelo, ampak je veselo zadrževalo nove padavine. Kdaj bi se to vse skupaj začelo valiti čez steno nismo čakali, posebej še, ker je začelo pošteno snežiti in smo kasneje videli, da je nad 2000 metri zapadlo 30 in več cm novega snega.
Ne preveč dobre volje smo obrnili, a je odlična smuka popravila vtis. Pred nami je bil še skoraj cel zelo zimski dan, s sneženjem, mrazom in tudi vetrom.

  • Strm gozd poln pasti.
  • Na 2100 metrih je bil čas za obrat.
  • Zima!
  • Vtis se je pri smučanju hitro popravil.

Zadnja sprememba: 25.03.2024 ob 22:04

Povej naprej:

Poglej si še

Vremenski miks na Komni

Vremenski miks na Komni

Julijske Alpe | Za Gradičem (Komna)
Julijske Alpe | Dolniki (Komna)
Julijske Alpe | Srednji vrh
Julijske Alpe | Vrh nad Gracijo
Peter Pehani
Za mišjega pred fronto

Za mišjega pred fronto

Visoke Ture, skupina Velikega Kleka | Teufelskamp
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...