Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

V senco ali na sonce, to je bilo vprašanje?

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.340 m

Odločitev je bila za sonce, torej južno stran.
Na sobotni turi v območje Sadniga sem dobil dobro sliko, kaj se dogaja s snegom na večjih višinah. Dobra izbira se mi je zdelo strmo, južno pobočje s čim manj novega snega, ki je zapadel sredi prejšnjega tedna.
Mosermandl, odlična turnosmučarska gora v Radstädtskih Turah ima vse to. Z nekaj sreče z zasneženostjo in razmerami, se ga da smučati z vrha na 2680 metrih. Vršni del je zelo strm in izpostavljen. Z Anžetom sva spust začela 30 metrov (zaradi kopnine) pod vrhom, nad najbolj strmim delom. Razmere zgoraj z mehko podlago (na takšnih strminah to skoraj nima vpliva, saj so sile pod smučmi usmerjene močno navzdol, ne v podlago), nižje naju trše, stare sledi niso navdušile. Toplo januarsko sonce je vseeno premalo. Iskala sva odseke brez sledi, kjer sva jih našla je bilo precej bolje. Nižje sva "letela" čez spomladansko odjenjana odlična smučarska pobočja. Spodnja cesta proti izhodišču terja nekajkratno odpenjanje smuči, vse ostalo je trdo in hitro sva bila na parkirišču, kjer slovenskih reg. tablic ni bilo videti.
Mosermandl z južno flanko kraljuje v tem delu gora, posebej navdušuje tiste, ki so naredili vijuge na njegovem sončnem hrbtu.

Nekaj komentarjev je pri slikah pod povezavo.

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipNoY34opyup_BrsyYVpfuwFtKvWo0j8rJPV4RRqsl9-aUc577q85i0tFGsMGtSRdQ?key=ZjRLemRlYjNsb01WRDBpcGd0TXBoSFczelFLVE93

Zadnja sprememba: 17.01.2022 ob 20:08

Povej naprej:

Poglej si še

Trda zahodna flanka.

Trda zahodna flanka.

Karavanke | Kepa | Zahodna streha
Štehi TurnaRit
Plaža

Plaža

Karavanke | Struška | Veliki vrh
Karavanke | Korenščica
Domen Zupan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...