Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Sublimacija

klemen kocevar
Julijske Alpe | Kanjavec | iz doline Zadnjice

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 800 m

Nekako pričakuješ, da bo na južnih flankah na katere z neba brez oblačka pripeka srednjemarčevsko sonce ob prijetnih -3 na 2500 m vsaj popoldne sneg malo (če ne celo preveč) odjenjal. In sem se zmotil tako kot verjetno še kdo. Pa sem to že nekajkrat opazil.... Sonce nažiga, vendar v nedeljo je bila relativna zračna vlaga na 2000m nekje okoli 10%. Če temu dodamo še zmeren suh veter, se sneg pred našimi očmi spreminja v vodno paro, ki jo veter sproti odnaša... V takih pogojih kot so bili včeraj sublimacija lahko pobere 2 mm snega v enem dnevu. Ker pa uparjanje ledu pobere veliko energije, se sneg ohlaja oz. se ne segreva ali celo tali zaradi obsevanja sonca.
Za nagrado za trud sva še vedno dobila odlično trdo smučarijo, v senci še mehko po dobro presreženem snegu, le na flankah pod Poprovcem se je morda malček nakazalo popuščanje in približevanje pomladi (tam je malo manj pihalo).
V Dolu se sneg meri v cm, a tu je bil beton dobrodošel in je omogočal smučanje do... ledene ceste, ki pa je bila okovana v gladek vodni led in smrtno nevarna, tako da sva se previdno plazila po iglicah in ostankih snega tik ob ograjah...
Po tej turi pa sva seveda tudi midva malce sublimirala...

Zadnja sprememba: 14.03.2022 ob 22:49

Povej naprej:

Poglej si še

A dons je bla pa dolga….

A dons je bla pa dolga….

Julijske Alpe | Vrh Hribaric | Dolina za Mišelj vrhom - Za Debelim vrhom
Aleš Rotar
Dobra smuka kljub vetru

Dobra smuka kljub vetru

Julijske Alpe | Kotovo sedlo | Klasična iz Tamarja na Kotovo sedlo
Anže Rozman - Tominc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...