Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Smučanje, kot se spodobi

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.220 m

Zgodila se je Tegoška gora. Ostro oko moža s +3 dioptrije jo je že včeraj, ko je imelo priliko z Ženiklovca zreti proti Košuti, dobro premerilo po višini in širini, še prav natanko pa se je zapičilo v zimsko garderobo, s katero se po sezonski modni zapovedi ponaša gora. Akoprav bi morala biti ta snežne beline, kot tagmašen gvant lepo popeglana, ter goro, v izogib strašnega pohujšanja, spodobno zakrivati od nog do glave, je bila tam pod vrhom prav nemarno razcapana in scefrana. In prav tam je nekaj grdo kosmatega kvarilo milo podobo gore. A na srečo obče turnosmučarske morale to niso bile kocine, še manj sramne, rešinasogospod, ki bi mogle skvariti nedolžno in krepostno dušo, jo zmamiti v pregreho in dokončno pogubo. Bila je le suha trava, ki se je brez sramu nastavljala soncu, ko je veter pod vrhom raz nje odpihnil sneg. In padla je današnja odločitev, da bo padla Tegoška gora.

Mož v avto pahne soprogo, zraven priloži še starega kamerada in vsi trije se uspejo po spluženih in ponekod rahlo pomrznjenih gozdnih cestah z dvokolesnim pogonom pripeljati pod Tegoško planino. Ob cesti stopijo na smuči, čez hosto odrinejo do planine, ki se že kopa v pretoplem soncu, nato pa v potokih znoja potegnejo pristopno smučino čez širna pobočja in po dobrih dveh urah stopijo na vrh. Celo čez omenjeni kosmati travnati pas tik pod vrhom ubodejo genitalen prehod po snežnih jezikih, tako da ostanejo ves čas na smučeh.

Če veselje oz. žalost nad turnosmučarskimi pomladanskimi razmerami, ki ga v zadnjih dneh beleži Snežak, težko preseže tri zvedice, pa današnja Tegoška gora v tem pogledu močno izstopa, saj smučar z užitkom zareže prve zavoje v putrček, nižje krmari izmenjaje po južnem in kompaktnem snegu, ponekod pa ga prijetno presenetijo jeziki povsem popeglanega in rahlo popuščenega snega. Sneg seveda ni idealen - ker se menja, je za varno sukanje smuči priporočljiv poživitveni odmerek previdnosti. Če ima smučar slučajno smolo, ga lahko kakopak iznenadijo tudi fragmenti skorje, ki sicer za hipec skazijo umetniški vtis sukanja smuči, na splošno oceno zadovoljstva pa ne vplivajo kaj dosti. Trojica se je z vrha pognala ob pol enih, repetentom pa se ob tako toplih dnevih toplo priporoča zgodnejša, predvsem pa hladnejša ura. Snega od vrha do Tegoške planine je trenutno še dovolj, od planine do hoste pa ga že veselo jemlje, kajti videti je vedno več trave, srečati pa se je mogoče tudi s kakšnim mineralom neugodne trdote. Po kolovozu skozi hosto do ceste gre brez težav.

Če smo si včeraj na Ženiklovcu domišljali, da smučamo, smo danes s Tegoške gore smučali. In to smo v soncu in z užitkom počeli Živa, Boštjan in Miha.

  • Tegoška planina
  • Vroče
  • Trojni sebček
  • Za pravega turnega smučarja ni ovir

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20220116122919-28228-map.html

Zadnja sprememba: 17.01.2022 ob 19:05

Povej naprej:

Poglej si še

Pokončni Julijci polni navdiha

Pokončni Julijci polni navdiha

Julijske Alpe | Škrbina Zadnje Špranje | Iz Zajzere
Matej Mejovšek
Za devetimi gorami

Za devetimi gorami

Visoke Ture, skupina Goldberg | Feldkopf
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...