Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Samoten ozebnik

Uros Ilic
Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 800 m

Ob 9:30 iz skromnega arzenala pohodim 74cm dile in post COVID 19 pljuča postavim na preiskus. Počasi gre. 14 dnevno ležanje je že tako srednje kondicijsko zanemarjeno telo izčrpalo. Mentalno se pripravljam, da ujamem turašico, ki bi višje zdrsnila, kar naj bi se po zapisu Snežakovega Cankarja na tem pobočju redno dogajalo. Stegujem vrat navzgor. A nimam sreče. Ali pač. Sam sem. Še ptic ni. Le visoko nad mano se Janez Javoršek že spušča in nato prijazno umakne v Grapo na SZ greben v malem Jalovcu, tako da se drug drugemu ne približava na manj kot 500m. Aerosolna varnost zagotovljena.

Na sredini plazu pohodim še srenače, ob balvanu pa dereze in trnova pot navzgor ze začne. Trdo je in hitro bi moral biti na vrhu. Še posebno ker je predhodnik Janez lepo vdelal stopnice. A ne gre. Korak po koraku, kot nad 6.000mnv. Žrelo je že posejano z drobirjem, kamenjem iz kape Jalovca in dobiva podobo Luninega kraterja. Pri vrhu začne pihati in v oblačnem vremenu me pogreje zgolj misel na topel čaj, ki si ga pod precej skalnatim kaminom tudi zares privoščim.

Spust tik pod steno Jalovca je kontoliran. Previdnost po parih zavojih nekoliko popust, saj robniki lepo držijo. Po grifig snegu sem hitro pri ožini, kjer je potrebno nekaj telovadbe, saj jo deli še snežni hrbet, zato nekaj višinskih metrov abručam mimo skalnjaka in kamnov. Nato poskakujem direktno po vpadnici še vedno pretresen nad jutranjo informacijo o 300m zdrsu sodelavca Luke iz vrha Hude Police. Zadnjo tretino odpeljem v desni grapi, kjer najdem današnje edine res mehke zavoje. Sledijo širši zavoji po trdem snegu, ki spominja na smučišče. in nato po metanju kovanca v iztek pod Poncami dokler gre. In gre daleč. Skoraj do koče, v katero po letošnjih pravnih pravilih lahko vstopim, pojem in popijem kar me je volja. Sledi še tek na smučeh do avta. No tekel sem včasih, danes sem bolj hodil. Kondicijski povratek bo težak. K sreči se je vsaj začel v in to v najlepših Termah - Julijske Alpe. Jutri pa na sonce.

Zadnja sprememba: 18.09.2022 ob 08:54

Povej naprej:

Poglej si še

Ponovitev s strmim dodatkom

Ponovitev s strmim dodatkom

Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik
Julijske Alpe | Jalovec | Grapa na severozahodni greben v Malem Jalovcu
Janez Javoršek GRS
Dober info

Dober info

Karavanke | Mala Košuta
Metod Škarja

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...