Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

S Košute v okviru lovske poti na sever

Marijana & Marko

Snega na izhodišču (1069 m, domačija Skarbina) precej manj kot okoli Ljubelja. Zato sva krožno turo preko Kladiva takoj pozabila in sva upala, da bova staknila vsaj smučarsko zalite prehode v okviru lovske poti na Košuto (vzhodno od Škrbine), kjer sva se sicer nameravala vračati.

Snežna podlaga na cesti je večkrat za kratko prekinjena. Ko sva skozi redek gozd prilomastila do snežišča, sva pa skoraj obrnila, kajti vsepovsod so bile samo "kugle" in to preko cele širine. Sprijaznila sva se s smučanjem "v slogu Tadeja Goloba" (prečni smuki in ročna obračanja) in trmoglavo rinila po kar najmanj neugodni smeri. Slabih 300 m višje je plazovina le izginila, postalo je trdo za dereze, pod zatrepom pod Škrbino se nama je tudi lepo odprl zalit prehod v levo preko robu. In za robom še en prehod do naslednjega robu. Za naslednjim robom je bil še en rob in potem še en. Zatem pa še najdaljša prečnica do vršne "strmine", kjer sva odvila od poti in izbrala najbolj smučarsko nadaljevanje. Na greben sva stopila na koti 1957 m.

Smer je visoka 300 m, naklon večinoma slabih 40°, izpostavljeno. Zakaj je dal Tomazin ime smeri VN? Bolj primerno ime je Prečnica; original (in tudi lovska pot) ima celo še eno prečenje več od najine variante ;)

Smuka po smeri solidna, do kugel tudi solidno, potem sva dolgo časa naporno goljufala desno ob strani plazovine, pa malo po "čistinah" med kuglami, pa še malo po ozkem grabnu in še bolj desno med zelenjavo, za zaključek je čakal še pomrznjen rodeo skozi gozd do ceste. Ni ravno, da bi priporočala. So bili pa začuda še trije turaši danes v zatrepu pod Škrbino.

  • Najnižja točka Škrbina, desno Kladivo, levo vzhodni del Tegoške gore (bila sva na levem vrhu, 1957 m).

Več informacij

http://www2.arnes.si/~mcuder/ture_dnevnik.html

Zadnja sprememba: 24.02.2019 ob 20:28

Povej naprej:

Poglej si še

Na Porezen iz Davče

Na Porezen iz Davče

Zahodne Slovenske predalpe | Porezen | iz Davče
Franci Pogačar
Ko Vrtača pokaže zobe

Ko Vrtača pokaže zobe

Karavanke | Vrtača | Jugovzhodni greben
Matej Mejovšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...