Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Preber 2740 m

Bogdan Jamšek

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.500 m

Preber 2740 m
K nedeljskemu jutranjemu zboru nas je pristopilo kar ducat. Dilemo kam oziroma še bolje kam ne, je močno povečala še vremenska realiteta, ki je bila na žalost slabša od večerne napovedi.
Po popiti kavi je prevladal predlog, da se opravimo bolj vzhodno, v Nizke Ture.
Parkirišče pri Preberseeju (1514 m) nad Tamswegom ni samevalo in ko smo mi še mokrili plotove ob njem, so z vrha z jutranjega treninga že prišli prvi štirje smučarji.
Do okoli 2000m je bil sneg južen in dodobra seseden. Potem se je počasi preobrazil v suhega. Nad okoli 2500 m nas je zajela megla, ki je družbo delal še precej zoprn veter.
Z vrha smo jo zato popihali kar se je le dalo hitro. Vidljivost je bila kakšnih deset do dvajset metrov, tako da smo se pod oblake spustili brez prevelikega mučenja. Sledilo je skoraj pol kilometra uživaškega vijuganja po deviških strminah, sprva po zgoščenem suhcu, ki pa ni imel skorje. Potem je sneg počasi prešel v južnega, pod katerim je bilo sprava še nekaj ledene skorje, ki pa se ni predirala. Malo nad gozdno mejo pa je južnjak že pošteno cukal in zato so zavoji postali previdni in dolgi. Za gozdni del spusta smo uporabili kar cesto, na kateri je bil sneg dobro zbit.
Zdi se nam, da smo v takšnih razmerah od dneva iztisnili največ, kar se je dalo. Na koncu zime pa se itak vse (dobre in slabe razmere) poravna. Torej imamo že nekaj bonusa.

Zadnja sprememba: 03.12.2019 ob 23:43

Povej naprej:

Poglej si še

Terna v štiblcu

Terna v štiblcu

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Stubeck
Aleš Rotar
Megleni Viševnik

Megleni Viševnik

Julijske Alpe | Viševnik | Klasika
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...