Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Pošihtna Begunjščica

Miha Debevc
Karavanke | Begunjščica | Šentanski plaz

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.070 m

Če se je včeraj komu morebiti zazdelo, da si neka Kobla, pa četudi na Prešernov dan, ne zasluži take obilice nakladanja na Snežaku, naj vas potolažim, da imate popolnoma prav - za normalno duševno zdravje čitavstva ga je bilo res abnormalno preveč. In zato se vas bo danes mož usmilil z abnormalno kratkim, jedrnatim, preciznim, sumarnim, faktičnim in suhoparnim poročilom z Begunjščice. Ne čisto z vrha, malo pod vrhom pa.

Po napornem šihtu se mož transportira na Ljubelj in ob enih štarta proti Zelenici. Po smučišču do vznožja Šentanskega plazu gre kot po maslu, čez plaz pa ni speljane nobene sveže in uporabne pristopne smučine. Zapaziti je le nekaj ostankov starih, ki so trde, pomrznjene, poledenele in zato večinoma neuporabne. Hoje po trdem in pomrznjenem snegu vešč mož premeri plaz po dolgem in počez, se popraska za levim ušesom in si ureže smučino po svoji pameti. Srenači so, kot veli aktualni novorek, kritična infrastruktura za zanesljivo dejstvovanje turnega smukača v zaostrenih pogojih Šentanskega plazu, kjer z višino postaja sneg vse bolj trd in poledenel. Še bolj priporočljiv je vzpon z derezami in cepinom po lepo nadelanih stopinjah, posebej v zgornji tretjini plazu. Mož se na srenačih vseeno uspe previdno prebiti do kopnine tik pod izstopom na greben, do višine 1900 m.

Če je bila hoja na smučeh po pomrznjenem snegu na trenutke tvegana, zlasti tik pred koncem, pa je smučarija po njem izvrstna. Ko kante surovo zagrizejo v trd sneg in se na delovno temperaturo zagreje dobro naoljena mehanika zobatih koles, ojnic, batov, jermenov, gredi, vzvodov, vzmeti, ventilov, ležajev in ostalih prvin smučarjevega trupelnega ustroja, smuči uprizorijo plesno predstavo turne smuke od povsem običajnega ekstrovertiranega levega zavoja k bregu do visoko stiliziranega desnega obrata od brega, ki lahko učinkuje povsem tehnično, lahko pa v njegovi sekvenčni dramaturgiji kritiško oko zazna zametke baletne izoblikovanosti. Za vrhunsko pelo je potrebno smuči krmariti po dovolj popeglanem snegu, ni pa nobene tragike, če smuči zaidejo tudi v nekoliko razdrapan sneg. Smučar tam ne bo našel skorje, le pretreslo ga bo malce bolj. Povsod na plazu je treba krmariti previdno in po pameti. Svobodni izbiri sloga, ki si ga smučar poželi, pa je za sprostitev in vrhunski finale namenjeno exsmučišče, ki je redno ratrakirano.

Tudi danes je za vse, ki si sukanja smuči niste mogli privoščiti, to z užitkom opravil Miha.

  • Košutica in Veliki vrh
  • Vrtača
  • Proti Zelenici
  • Tik pod grebenom

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20220209144341-28228-map.html

Zadnja sprememba: 10.02.2022 ob 09:52

Povej naprej:

Poglej si še

Koča Locatelli (2410 m) - Tri Cime

Koča Locatelli (2410 m) - Tri Cime

Dolomiti | Dreizinnenhutte
Bogdan Jamšek
Odgovor Barbari: lahko je!

Odgovor Barbari: lahko je!

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Schilchegg
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...