Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Popoldansko raztegovanje

Bogdan Jamšek
Karavanke | Begunjščica | Osrednja grapa

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.050 m

Noge (najbolje pa s smučmi na njih) je dobro raztegniti tudi med tednom in ne le ob vikendih. Če ti okoliščine seveda to dopuščajo. Prva je kapitalizem. Zato sva se z Alešem za turo, po le malenkost skrajšanem šihtu, lahko odločila tik pred zdajci. Kolegov ni bilo časa obveščati.
Druga okoliščina je vreme. Od doma sva odšla s kapljicami na vetrobranskem steklu, ob vračanju je bilo enako. Vendar sva verjela v vremensko napoved. Proti zahodu ni bilo neviht.
Prijazni oskrbniki Zelenice so z ratrakom razgrnili sneg od plazov globoko v dolino in zato je, čeprav tanka, snežna oz. ledena podlaga še vedno čisto do parkirišča.
Očitno sva bila z dobrimi razmerami tako navdahnjena, da sva pridivjala na Begunjščico v zgolj sedmih četrtinah ure. Za sina je to seveda mala malica, zame že zdavnaj ne več.
Temperature so bile že kmalu nad Ljubeljem precej pod ničlo, na vrhu pa že blizu dvomestne številke. K sreči skoraj brez vetra.
Nekaj puhka iz preteklega vikenda je veter očitno pustil na miru. Deloma se je sprijel s pomrznjeno podlago, ki je bila zato nekoliko hrapava in na zožitvi tudi že tudi nekoliko postrgana od predhodnikov. Treba pa je bilo malo popaziti na pasti, ki jih je prinašala občasna difuza zaradi prehoda oblakov. Skalni skok je seveda še na debelo zalit. Ko se je skoraj popolnoma zjasnilo, so bili zavoji zgolj še rutina in že prav uživaški. Pod 1600 m pa je podlaga precej podobna v zadnjih dneh močno opevani preparaciji vitranške strmine.

Zadnja sprememba: 11.03.2021 ob 16:33

Povej naprej:

Poglej si še

Jalovec

Jalovec

Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik
Status Connected
Potniški terminal II Zelenica

Potniški terminal II Zelenica

Karavanke | Begunjščica, Begunjska Vrtača | Severovzhodni plaz
Uros Ilic

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...