Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

ponedeljek je dan za Gmeineck

Janez Javoršek GRS

Z Milojko pustiva delovni dan za sabo in se odpeljeva nad Spittal kjer izredno pobočje Gmeineck-a navduši. Že večkrat omenjen suh zrak na teh višinah ne pusti soncu, da bi topil sneg v enormnih količinah. Doline kopnijo, vidno je na sončnih straneh vsak dan manj snega, a zgoraj ni nikakršne škode. Danes sem sredi dneva čakal sonce, da omehča pobočje, prav nič nebi bilo narobe, če bi sedel pri križu še eno uro (za zgornjih sto višincev), nižje sem zadel v polno in izkoristil dan, ki so ga na Gmeinecku danes le še trije! Cesta nad izhodiščem je še polno zasnežena po videnem pa je poseka nad kočo Kohlmaierhütte napol gola in je bolje smučati po smeri pristopa (čez planino Salentnigalm).

Še nekaj besed o opremi (predvsem pancarjih), tako, da večino verjamem tole ne bo zanimalo, pa tudi lahko se zgodi, da ne bo le stavek ali dva.
Tridnevno šponanje po dolgih bregovih Avstrije niso možni brez opreme, ki ti vsaj kar se tiče pancarjev ne uniči nog. Prav nič ti ne pomagajo dilce za jurja, pa vezi za 700 evrčkov, če slab pancar ubija vsak dan, in ko ni pavze se to lahko zavleče v nenormalno boleče noge.
Pred desetletjem in še več je bilo splošno mnenje, da TS pancar mora imeti 4 klipsne (zaponke), težak mora biti kot svinec, pa še najpomembnejše trd je moral biti kot Križajev in Koširjev.... Še pred nekaj leti so nas trgovci "šponali", da 120 flexa, to je tisto pravo za turne smuke, a tako trd pancar pomeni le eno stvar....večina smuča z napol odpetimi, (ker kolena ne morejo drugače podreti, kar je nujno za normalno vijuganje), a to niti ni kriza, bolj je težava da pri vzponu tak pancar boli, tišči, "riba" golen, težak je...in če prideš na vrh po nekaj urah in kilometrih hoje s totalno bolečimi nogami boš slabo smučal...ker boli tudi navzdol!
Ne dolgo nazaj sem imel "odlomljen" gleženj (ki ne bo nikoli več isti kot je bil prej) vse skupaj me je prisililo, da sem zamenjal pancarje, in ja priznam, bil sem skeptičen. A danes po treh dneh haranja po skoraj neskončnih dolžinah se mi samo smeje. Noge so kot pred tremi dnevi...in to le zaradi pancarja, ki ima 80 stopinjski naklon pri hoji navzgor, pancar ki je pol lažji od lahkih klasičnih pancarjev in ki pri smučanju s svojo zadnjo skoraj deset cm dolgo zaponko poskrbi, da je lahko izredno trd. Zadnje slabe informacije o odsotnosti s smučarije (Rok, Brane, Anže.....) so vse le zaradi pancarjev!
Če komu tole nakladanje vsaj malo pomaga pri izbiri obutve za smučanje bom vesel, za tiste, ki pa vse vedo, a so šli danes (po vikendu) v službo z obutimi Crocksi, ker normalnih čevljev ne morejo obuti, pa le v razmislek.

Več informacij

https://photos.app.goo.gl/nrE3EBjKKGFHx7GLA

Zadnja sprememba: 18.02.2019 ob 22:30

Povej naprej:

Poglej si še

Golica - po skritih linijah

Golica - po skritih linijah

Karavanke | Golica | Z vrha na Planino Možina
Metod Škarja
Vrh Strmali

Vrh Strmali

Julijske Alpe | Montaž, Vrh Strmali
Srecko Kriznic

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...