Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Golica - po skritih linijah

Metod Škarja
Karavanke | Golica | Z vrha na Planino Možina

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Golica direktno z vrha dol me je vedno mikala. V TS srenji se je šušljalo, da imajo tam domačini in poznavalci svoje skrite linije, ne spomnim pa se kake konkretne objave (logično na prej povedano). Dostikrat sem tudi na karti gledal, kje bi se najbolje prišlo gor in nato dol. Fotka Mirota na Snežaku izpred nekaj dni (pa tudi na pogovorno "TK Gora" oz. pravilno "razmere.e-gora.si, F.Sevšek") mi je pokazala lepo povezano linijo in ko me Janez dan prej povpraša za en hiter skok na Viševnik, imam seveda mnogo boljši predlog, greva na Golico. Od Taborniškega doma še v temi slediva stopinjam, ki kmalu pripeljejo na zimsko pot proti Koči na Golici. Smuči nosiva vse do sedla levo od Krvavke, čeprav bi bila od koče enakovredna varianta tudi na smučeh. Tu se potem splača na smuči, ker sledi kar dolg pa zanimiv greben, ponekod pošteno oster, vsekakor nič od navidez oblega hrbta, kot bi na daleč pričakoval. Odsmučava ob 10h. Po konkavnem hrbtu do gozda lahko izbirava sneg od ravno prav odjenjanega do bolj trdega še v senci. Malo bolj proti soncu pa je hitro že povsem mehak. Na gozdni meji sledi lep prehod proti planini Možine. Do koče na planini je 500 viš. metrov fantastike. Od koče nazaj proti vzhodu najprej pelje kolovoz, kasneje pa gozdna cesta. Vmes je treba 2-3x nekaj malega navzgor. Na koncu pa po travnikih, nekaj rodea po gozdu, in spet po travnikih natančno do avta na parkirišču pred domom.

V glavnem samotna tura daleč od množic, le ene že zametene peš sledi do vrha, ampak zanimivo, polno sledi ene zverinice od sedla do vrha velikosti nekaj med risom in mačko, svizci menda še niso zunaj (prišla je izpod opasti na severni strani). Pred vrhom pa se pridruži še en gams s severne strani.

  • Pogled izpod koče na glavni vrh. Smuka dol po meji med snegom in nebom.
  • Ko sem potipal sneg na severni strani, kjer ga ne dobi sonce, je uležan suh sneg brez skorje, drugo pa je kaka event. kloža nižje doli.
  • Sposojena slika od Mirota, ki je pokazala skrito povezavo (ker ta povezava se res skoraj od nikjer drugje ne vidi) in dala inspiracijo (hvala).

Zadnja sprememba: 19.02.2019 ob 13:41

Povej naprej:

Poglej si še

Nad Vršičem

Nad Vršičem

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | v Drevesnico
Domen Zupan
ponedeljek je dan za Gmeineck

ponedeljek je dan za Gmeineck

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Gmeineck
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...