Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Poezija skrita očem in klikom na miški

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.440 m

Včeraj sva z Mitjo odšla na raziskovanje področja nad kmetijo Goaschnig, glede na mojo izkušnjo v petek na Sadnigu, se je obetala dobra tura in lepa smučarija. Hribi v grebenu, ki se iz JZ dviga proti Sadnigu, so nepoznani, brez markacij in brez opisov. To ne pomeni, da nihče z njih ne smuča, a velik slučaj je bil, da sva v petek z Markom metala robo v avto, ko so se iz Hohe Wiftla vrnili trije lokalni gorski reševalci....a pobočja sva z Mitjo dobro poslikala in pregledala že iz ture na Melenkopf pred tedni.
Kmalu, ko gozdna cesta iz vzhodno orientirane doline Kolmitzen Tal zavije v južna pobočja dolgega izrazitega grebena med to dolino in dolino Asten Tal (Sadnighaus) je zložnega vzpenjanja konec. Gozdna cesta se konča sredi ničesar. Ogromno podrtih dreves (že več let), onemogoča normalen vzpon na smučeh, zato nekaj več kot sto višincev "splezava" v derezah. Višje kmalu redkih macesnov ni več in pokažejo se izredna pobočja.
Vse bolj jasno vreme je pripomoglo k spomladansko odjenjani podlagi, za strm vzpon v zgornjem delu sva nataknila srenače, čeprav je bila debata tudi o derezah.
Z brezvetrnega vrha sva odsmučala ob 12 uri, strmejše južno pobočje je lepo odjenjalo in omogočalo super smučanje.
Na približno 2100 metrih sva se še enkrat spravila na kože in čez lepe kotanjaste terene odšla proti Stellenkopfu. Z vrha sva smučala v smeri JJV, in vse do senčne doline lovila v sonce oprta pobočja, kjer je bolj odjenjalo. Na manjših naklonih je bil še pršič.
Tura na Sadnig ni ostala neopažena. Včeraj se vrneva do avta in družbo mu je delal še en avto podobnih tablic, kak km nižje ovinku strme cesti pa še en. Oba sta bila poznana.....
Odlične smučarsko-raziskovalne ture nad dolino Kolmitzen TalI še niso povedale vsega!
Izredno področje vabi še naprej....

V Mörtschachu se z Mitjo ustaviva na zasluženem "špeciju" v lokalni gostilni. Težko bi opisal vzdušje v več stoletij starem prostoru s šankom. Prvo vprašanje je bilo "a ste odprti, ali postrežete?"
Postrežene sva bila.....vse pohvale, bilo je presenetljivo navdušujoče!

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipMjG8LszPHv7oTvlQ_-SKDEY8qTkqJe2cYbvfW5_1TqxaBhDmdap1tBlEaBxGN-Zw?key=WUxtZ1dmdkpweDM0Vm1OaEQtMmRDMi1sUmMyaHpB

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 19:57

Povej naprej:

Poglej si še

Skrita krnica nad Zederhausom

Skrita krnica nad Zederhausom

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Barleitenkopf
Primož Blaha
Če ne bi (sm)uka me golfiva kača....

Če ne bi (sm)uka me golfiva kača....

Karnijske Alpe | Rauchkofel | Valentinalm
Aleš Rotar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...