Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Pod vertikalami

Marijana & Marko
Julijske Alpe | Strug | krnica med Vevnico in Strugom

Naši vremenarji so napovedali mejo sneženja nad 1300 m, zato sva se dala zvabiti zahodnim sosedom, ki so ponujali mejo sneženje med 800 in 1000 m. Na parkirišču ob zgornjem Mangartskem jezeru (940 m) je prijetno rosilo, tudi na veliki izravnavi pod stenami Ponc in Mangarta (Stara planina, 1300+ m) je še vedno po malem rosilo, sneg pa je bil moker in težak. Na razcepu sva ob poslušanju plazu spremenila prvotni cilj (grapa ob Gamsovem robu) in se usmerila v široko krnico med Strugom in Vevnico (30-35°), kjer je že bilo nekaj smučarjev ...

Cesta do Zacchija je v celoti zasnežena, izven ceste pa snega ni veliko. Slika se spremeni takoj za robom nad cesto, kjer odvijemo desno pod stene. Tu je vse dovolj na debelo zasneženo, žal pa sneg moker in vse do zatrepa pod stenami na 1800 m se ni posušil. Nekje na polovici krnice so se začele delati še vse bolj tečne cokle, tako da sva zadnjih 200 vm odpešačila in zaključila tik pod steno Strugovih špic.

Smuka zgoraj preveč spremenljiva, še najboljša je bila na dnu krnice, ko se je vijugalo po enakomerni gnilobi. Po cesti je šlo presenetljivo lepo, gor grede sva namreč glede na naklon ugibala, ali se sploh vzpenjava. Tura je sicer luštna, žal ima lepotno napako pri odseku od ceste do krnice, kjer je potrebno ob povratku nekaj deset višincev odštamfati navzgor.

  • Ko se je v krnici pod vertikalami začela razkrivati modrina.
  • V zatrepu.
  • Smrekored in zgornje Mangartsko jezero.

Zadnja sprememba: 27.01.2020 ob 14:54

Povej naprej:

Poglej si še

tura se začne še pred izhodiščem

tura se začne še pred izhodiščem

Visoke Ture, skupina Goldberg | Laschkitzkopf
Janez Javoršek GRS
Piz Campagnung, 2826 m

Piz Campagnung, 2826 m

Zahodne Retijske Alpe | Piz Campagnun
Mišo Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...