Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Orkansko vetrovno

Matej Mejovšek

Zjutraj sam bil popolnoma brez cilja za smučarsko turo. Kam?! Da je sobota prosta in tako tudi namenjena smučanju, se je pokazalo šele pozno zvečer. V skupino "skibanda" podam na hitro info, a žal ne najdem sotrpina. Tako se pri jutranji kavi odločim za Vrata. Se bo že kaj našlo za smučanje.

V dolini se odločim za pristop na Bovški Gamsovec. S Stenarja sem smučal nekaj tednov prej, tako da me je dejansko vleklo drugam. Do tistega pravega snega je bilo uro hoje, potem pa je šlo vse lažje. Območje Sovatne je bilo mehko, polno snega, napihanca, "svega i svašta" … Je pa pihalo in to že v zavetrju, kaj bo šele višje, sem se spraševal? V zgornjem delu ture pa sem prediral kložo po vzhodni rami Gamsovca, a me je nekje na zgornji tretini rame/vesine ustavil orkanski veter, ki me je hotel dobesedno spuliti s podlage. Na hitro se preobujem v smuči in odsmučam nekaj metrov pod vrhom - po tisoč in eni kloži - v smeri sedla. Celotna rama in zgornja vesina je bila ena sama kloža, trdega, bolj trdega in zaledenelega snega, ki se je rado trgal, lomil in prediral.

Smučanje s sedla vse do vznožja JV stene Gamsovca pa je bila ena sama smučarska poezija. Na začetku z nekaj trde, a odlično smučljive podlage, kasneje pa v izobilju mehke in pršičaste podlage. Prismučal sem do vznožja Triglavske Stene, do vstopa poti preko Praga na Kredarico. Res odlično za tako malo snežne podlage v dolini.

Ocena **** za smučarske ramere, velja za smučanje s sedla v dolino Vrata. Smučanje zgoraj višje, na rami, pa lahko ocenim le z *. Smučal nisem na Luknjo, kot je razvidno v uradni zabeležki tega opisa, ampak po vzhodni rami v smeri Pihavca.

#fluckski

Zadnja sprememba: 28.12.2019 ob 19:09

Povej naprej:

Poglej si še

Popravni izpit

Popravni izpit

Krške Alpe | Königstuhl
Krške Alpe | Matehanshöhe
Bojan Ambrožič
Krniške skale

Krniške skale

Karnijske Alpe | Gartnerkofel
Jernej Ekar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...