Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Opazovalnica vremena pod Križem

Darko Mulej
Julijske Alpe | Križ | turni smuk iz Vrat

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.100 m

Pravkar sem preveril angleško wikipedijo na temo 'climate change' in naslov v slovenščini je 'globalno segrevanje'. Izgleda, da še nis(m)o uvedli bolj vseobsegajočega termina 'klimatske spremembe', ker s tem zlahka pokrijemo vse vremenske pojave, ki odstopajo od dolgoletnega povprečja. Mimogrede, kakšen skeptik bi lahko zagovarjal tezo, da velika večina let, pa morda tudi mesecev, v nekem ali večih parametrih tako ali drugače odstopa od tega povprečja, a to bi samo zameglilo sliko, da je globalno segrevanje v polnem razmahu: tako so danes ob 14. uri v Sankt Peterburgu namerili 29 °C, v Arhangelsku tik pod polarnim krogom pa celo 33 °C. Neprijetno dejstvo, da je bilo danes ob tej uri v Ljubljani 9 °C, lahko hitro ignoriramo, še posebej, če ob tem nad 1200 m pada sneg:)

Zelo impozantna plazovina, ki se je ob povratko izkazala za prav dobrih 100 vm smučanja, se prične tako rekoč 100 vm nad parkiriščem, zvezna podlaga do vrha pa 100 dm od Počivala (meni je Locus tam pokazal 1400 vm, a po spominu je počivalo na višini 1500 m, tako da ne vem). Do smučine se je treba še kar malo potruditi, ker je teren v tem delu kar strm in je verjetno res najbolj smiselno iti peš.
Kaj kmalu so naju malo v slabo voljo spravili smučarji, ki so že ob 5h štartali iz doline in, ugibam, okolu 9h že iz vrha, ker se je (pri vijuganju) lepo videlo, kako južen je sneg. Više naju je dodatno v slabo voljo spravilo par spontanih plazičev, predvsem iz sten nad strmino, ki vodi na Stenarska vratca. Tako da sva Stenar in-ali Sovatno pustila za kdaj naslednjič, italijansko zveneče Gubno pa je tudi delovalo zelo s soncem obsijano in na koncu sva pristala ene 10 m pod Križem.

Vreme se je od jutra brez oblačka krepko spremenilo in kar na treh bližnjih lokacijah se je lepo videlo, da so tam lokalne padavine. Proti nama se je tudi premikala ena temna fronta, ki pa naju je na koncu samo oplazila z vetrom in kratkotrajnim snežinkanjem. Po prehodu hladne fronte je spet lepo zasijalo sonce in tako sva v celem prvem delu smučanju imela odlično svetlobo. Sneg se je potem izkazal za kar solidnega, glede na videno in posledična ne prav visoka pričakovanja. Ker je bilo splazeno, sva prav iz vrha odsmučala po strmini, drugje pa tako ni neke velike izbire v trasi.
Malo sva pogledala na koncu zveznega snega (1400 ali 1500 visoko?), sicer se je videlo nekaj na desni, a se nama je zdelo kar tvegano, da bi se kje izgubilav ruševju. Nisva pa tam sezula pancejev, ker je bilo slabe pol ure kasneje na vrsti še lepo smučanje po plazovini (kakor sem omenil že pri pričetku).

Nekaj sem ujel, da je od danes možno že prečkati mejo z Avstrijo brez karantene, meni bi bilo to zanimivo, če bi priznali teste na podlagi s slino (to menda prizna Češka) in ne tisto vrtanje skozi nos.

Še to, kolega je izgubil cepin, najverjetneje pri začetku strnjene snežne odeje nad Počivalom. Če ga kdo najde in celo prinese v dolino, bo deležen nagrade po veljavnem ceniku, lahko se pa zmenimo tudi kako drugače:) Kontakt na mail, komentar na snežaku ali na tel. 051 365 543 (pred polnočjo).

Zadnja sprememba: 19.05.2021 ob 23:20

Povej naprej:

Poglej si še

Mojstrska

Mojstrska

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | Vzhodne vesine
Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | Pozabljena smer
Primoz Vrhovnik
Klasika

Klasika

Karavanke | Begunjščica, Veliki vrh | Šentanski plaz
Miro Šušteršič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...