Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Odisejada nad Gmündom

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.500 m

Včerajšnja tura nad Gmünd, je s svojimi 2000 višinskimi metri utrudila, a ko sem pri smučanju proti izhodišču vprašal pse, če bi šli še na Faschaureneck, so le zmajali z glavo in rekli: " dovolj te mamo, ne bomo te več vlekli"!
Razmere in napoved vremena (inverzija in vetrovi južnih smeri), so mi ponudile dve opciji. Poiskati pršič ali oditi na področje, kjer ni ali pa je malo novega snega, kjer bo sonce naredilo svoje.... Izbral sem drugo opcijo.
Na izhodišče pri (zaprti) koči Kramerhütte, sva z Milojko parkirala kot prva. Zaradi ledu je parkirišče kot drsalnica. Cesta čez Maltaberg, kjer so poredko posejane kmetije in "vikendice" je suha in v celoti kopna.
Novega snega tja do višine 2000 metrov ni nič, višje ga je le kak centimeter in včeraj je bila to dobitna kombinacija. Tak "divji" načrt se ne izide zmeraj po željah, včeraj se je vse poklopilo in tura je bila fenomenalna. Glede na orientiranost ciljev, sem najprej odšel na Glockwand Scharte (2472m), škrbino med Faschaureneckom in Reitereckom. Škrbina ni imela predhodnih sledi, ker tudi ni nobenih inf. me je poleg seveda smučanja zanimal tudi pogled čez škrbino....?
Iz škrbine sem odsmučal nazaj pod planino s kočo Ochserhütte in se povzpel na Reitereck. Problem Reiterecka je predvsem, da je zelo izpostavljen vetrovom in ni vedno smučarsko zasnežen. Sedaj je, s srenači in mirnih živcev se tudi da nanj povzpeti s smučmi na nogah.
Z vrha sem smučal po izpostavljenem grebenu v smeri JZ, in se po kakih sto metrih spustil v strmo južno pobočje.
Spodaj sem zavil v smeri vpadnice vrha Poisniga in se po strmem zahodnem pobočju spet s smučmi na nogah in veliko trme vzpel do vrha. Z vrha sem zapeljal najprej v severni smeri okoli vršnega dela, potem na strmo izpostavljeno rampo proti JZ in koncu skalne bariere, ki je ves čas nekje več deset metrov pod nogami. Ko bariere ni več je zelo strm prehod naravnost navzdol (45.st.)
Tura je z veliko priprave izredno uspela in navdušila. Popularno izhodišče včeraj ni imelo veliko ljudi, seveda večji del teh pobereta Stubeck in Faschaureneck, višje po dolini se vrste zelo redčijo, Reitereck je za mnoge prestrm, Poisnig s to kombinacijo, kot sem jo smučal jaz pa zahteven in tudi po normalki zelo malo obiskan.

  • zmanjkalo barve....
  • še lahko stal....
  • nič zavidal Julijcem...
  • na kraljico s profila....
  • kjer ni nikogar....
Glockwand Scharte
  • kjer so, a hodijo v večini gor in dol peš....
Reitereck
  • fenomenale.....
  • obsedel....
  • južneje mravljišče, tu mravljinci...
Poisnig
  • vozi miško....

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipNICFBIZoUFV7k3ufblIeNFhMH3_iV3ChKhII8jwbr8ZRqrYnHfLm1XnN_9lu3ijA?key=QmxaeWEwZDVxWU44RlVLUE9LSG5SOHFfUm1RODBn

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 19:33

Povej naprej:

Poglej si še

Preko blata do zvezd

Preko blata do zvezd

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Sternspitze
Aleš Rotar
Lep dan nad Innerkremsom

Lep dan nad Innerkremsom

Krške Alpe | Seenock
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...