Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nepričakovano pršenje

Tadej Maligoj
Julijske Alpe | Kotovo sedlo | Klasična iz Tamarja na Kotovo sedlo

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Na Kotovem sedlu sem ob 11:30, pol ure prepozen. Ravno se je spustila megla. Sonce je breg dobro ojužilo, zato nič kaj prida zavoji skozi meglo po zvoženi flanki s težkim snegom. Iz razočaranja zavijem pod ozebnik. Njegova slava me ščegeta pod nosom in ne morem si kaj, da ne zlezem še ta graben.
Nataknem dereze, primem cepin in zagrizem v kolena. Sneg je mehak in cepin skoraj nič ne prime. Na mojo srečo so narejene dokaj dobre stopinje (no ja, pogosto previsoke za mojo formo).
Vsake toliko se razgled odpre, pa kmalu spet zapre. Na poti gor srečam dva vriskajoča smučarja in tri pohodnike. Napovejo mi še pol do vrha žleba plus še eno do vrha Jalovca.
Med malico na vrhu meglice odpirajo razgled navzdol enkrat v eno, drugič v drugo smer, potem pa se nebo povsem zapre. Pogled na meglen vhod v žleb je kar strašljiv. Odpovem se nadaljevanju in se pripravim na spust.
Kmalu razumem vriskanje smučarjev od prej. Spust je prava uživancija, ponekod pršiča do kolen. Tudi nižje je zmehčanega snega vsaj 20 cm. Pred gozdom so noge že pošteno mehke in vsak kucelj v slabi vidljivosti izziv.
Ocena snega: Gor po centimetru svežega snega po planinski poti skozi gozd do doma, nato po čvrsti sledi do brega, kjer ocenim sledi kot prepoložne in z lahkoto potegnem svoje. Na strmini s srenači.
Flanka proti Kotovem sedlu je opoldne že ojužena, splača se priti prej. Ozebnik je ravno prav mehak in varen. S spustom je snega postajal vse težji, saj je bilo že zgodnje popoldne na relativno topel dan.
Od doma sem se spustil po cesti, tudi zelo mehki, vse do parkirišča planiškega centra.
Ura naračuna cca 1700 višincev. Super smučarija! Andrej, hvala za nasvet.

Zadnja sprememba: 10.03.2021 ob 11:55

Povej naprej:

Poglej si še

V svetu turnih pravljic

V svetu turnih pravljic

Karavanke | Begunjščica | Šentanski plaz
Maja Lušina
Samotna Begunjščica

Samotna Begunjščica

Karavanke | Begunjščica | Šentanski plaz
Anže Rozman - Tominc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...