Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

NaŠpikana Direktna, ob letu osorej

Marijana & Marko

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.984 m

Izkoristila sva svež sneg, krasno pobeljeno severno steno Špika ter letošnje zimske COVID-19 počitnice. V skladu s priporočili GRZS, da je potrebno tveganje v gorah zmanjšati na minimum, sva se po smeri zato predhodno vzpela, kar nama je v primerjavi z g. Travnom, ki je Direktno na pamet presmučal lani, vzelo dodatno urico. Spotoma sva ročno odbila še nekaj opasti, ki so se tvorile preko robov, prav tako sva morala v zgornjem delu pod previsnim detajlom smeri skopati ledeno poličko, da so robniki ob ustavljanju bolje prijeli.

Na vrhu nisva počakala, da bi kaj odjenjalo (v današnjem mrazu sploh ne bi), spila sva še preostanek pollitrske termovke (#lighterisfaster) ter pričela s smučanjem. Vršna vesina (varianta normalnega izstopa skozi okno) je bila uživaška, strmi del smeri sva odsmučala previdno počasi (slike s tega dela smeri ni, ker bi bilo vsakršno fotografiranje preveč tvegano), najbolj delikaten del je bilo zaustavljanje tik nad Dibonovo polico, saj bi bila sunkovita obremenitev na sami polici morebiti nevarna za splazitev, ker je bila polica na debelo napihana z novim snegom - samo zato tudi le 3 ščiti za varnost.

Nižje vse do krnice Pod Srcem težav ni bilo več, tako odlične so bile razmere. V krnici naju je celo razvajal pršič, nižje pa snega prehitro zmanjka. Spotoma sva pobrala kamero g. Travna (GonePro 3+ Sliver), čelade g. Mesnerja žal nisva opazila, očitno se ni odkotalila v smeri Pod Srcem.

Po turi sva se oglasila še na Rožniku, kjer sva osebju izročila najdeno kamero. Varovanec Ali je bil menda najdenega zelo vesel, in ker je po prihodu s Kavkaza v karanteni, je obljubil, da bo v tem času za Snežak.si pripravil filmček lanskega prvenstvenega spusta po Direktni. Za lažje čakanje nama je poslal filmček s svojega poletnega smučanja s kolegi.

#goresomojdom #ostanidoma #greatsocialdistancing #alwaysgoodtimes

  • Pod robom stene.
  • Skok s strehe na vršno strmino.
  • Ustavljanje ...
  • ... nad Dibonovo polico.
  • Pod Srcem.

Več informacij

https://www.snezak.si/razmere/naspikana-direktna.html

Zadnja sprememba: 01.04.2020 ob 21:25

Povej naprej:

Poglej si še

Pred tedni!

Pred tedni!

Kamniško-Savinjske Alpe | Mala Rinka
Janez Javoršek GRS
Ušba ušbasta

Ušba ušbasta

Dinare | Ushba | Direktna
Ali M Traven

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...