Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Naprej od BTC City

Marijana & Marko

Na parkirišču pod BTC City je bilo vse polno pločevine, ob 8:30 sva našla še "zadnji" parkplac, nekateri so že kopali s krampom v "led", da bi naredili prostor tudi za svoje jeklene konjičke ... Spodaj na plazu je bilo vse črno od številnih AO tečajev, višje smo hodili skoraj v koloni do Grebenca, ta zgodnji so že sestopali in komaj sva dočakala, da v konti pod Mojstrovkama odvijeva po svoje.

Spet "nisva bila edina, ki sva razmislila, da bo tudi naprej od Mojstrovk smučišče obratovalo do vrha, le da bo neprimerno bolj samotno" - sledila sva dvema smučarskima vijugama proti vrhu Travnika (2379 m, najvišji vrh grebena Mojstrovke - Šite). V konti pod vrhom sva odvila levo na predvrh, Kol (2350 m). Razmere so bile vseh sort, bi pa lahko pse gladko pustila doma, ker se po vseh sortah pomrznjenega & poledenelega snega najbolje hodi z derezami.

Z vrha Kola sva po ravno odjenjanemu snegu odsmučala bolj ali manj na jug (najprej po/ob JV hrbtu proti izraziti koti 2251 m, še pred škrbino desno navzdol, 40°), ko je po 400 vm zmanjkalo strmine, sva zabremzala, se razgledala in levo od smučanja opazila krasno rampo, ki je vodila direktno na vrh Kola. Ker se je ob vzponu rampa izkazala za udobno smučarsko in so bile razmere super, jo je bilo seveda pod mus potrebno tudi presmučati in zato hop še enkrat s smučmi navzdol, tokrat direktno na jug (40-45°, izpostavljeno).

Vzpon nazaj po stopinjah in mimo Kola na vrh Travnika. V okviru normalke (na jug, vzhodno od izrazite kote 2251 m) naju je čakalo 300 m spusta po večinoma trdem in grifig snegu, poševni večerni vzpon (150 m) na z opastmi ovešen rob pod Zadnjo Mojstrovko nama je bil pa že malo odveč.

Zaključno smučanje je potem večinoma slabo. Najprej mešanica pomrznjenega (mestoma požlejenega) snega, zatem sledi od številnih "turistov" razbito prečenje do Grebenca, kopnih par metrov nad Vratci, plaz je bil potem vsaj približno smučabilen in brez škode se prismuča točno 125 m nad cesto. S starimi smučmi se začuda še vedno pridriča (samo EinSteinKontakt) točno 7 m nad cesto.

  • BTC City, zahodni oddelek.
  • Hop čez opast, stran od BTC City.
  • Pod Travnikom. Levo izrazita kota 2251 m.
  • Jalovec je tu že prav blizu.
  • Ko se je položilo, sva zabremzala.
  • Po normalki Travnika.
  • Siten, pomrznjen odsek, a s krasno večerno kuliso.

Zadnja sprememba: 13.01.2020 ob 01:45

Povej naprej:

Poglej si še

Turisticna nedeljska

Turisticna nedeljska

Ziljske Alpe | Dobrač
Matej Meglic
Ob napačnem času na napačnem mestu

Ob napačnem času na napačnem mestu

Julijske Alpe | Viševnik | za Kačjim robom
Aleš Rotar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...