Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na jug s Hochalmspitze

Janez Javoršek GRS

Danes sva z Milojko še enkrat zasukala v Malti za Gößgraben, avto pustila na koncu ceste na višini 1124 metrov, jaz takoj pri avtu na smuči, Milojka v rjuhe in spati dokler je ni zbudilo toplo sonce, potem na kolo.
Plazovine, ki sekajo pot proti jezu so "za kozlat", skrajno nevarne s svojo trdoto in strmino in zato nič kaj ne razvedrijo navsezgodaj zjutraj.
Cilj sem imel v južnem žlebu v Hochalmspitze. Strm edini "normalno"smučljiv žleb in prehod na južni ledenik Trippkees sva lani s Perotom opazovala pri vzponu na vrh po klasiki iz Malte, opazoval sem ga tudi konec marca iz ture na Schneewinkelspitze, vreme in razmere so se danes poklopile in celotna tura je danes navdušila.
Vstop v žleb je iz zasneženega ozkega grebena, zgoraj je zelo strm, potem naklon skoraj čez celega ostane konstanten, le v spodnjem delu, ko se izteče na ledenik, je manj strm. Velika uganka so razmere, na 3300 metrih in takšni strmini lepe in ugodne "pašejo". Jaz sem imel take, odsmučal sem ob dvanajsti uri, za žleb bi imel rajši bolj trdo, a spodaj čez ledenik in do jezu si boljših razmer ne moreš želeti!
Na vrhu sem bil sam, kar je za takšen hrib prav navdušujoče. Tura je izredno dolga, jaz sem imel vzpona skoraj dve uri več kot iz "klasike" iz Malte

Še dve informacije s tega področja, na koncu sem se pogovarjal z lokalcem, ki pravi, da je cesto, ki vodi do jezu tako poškodoval plaz, da jo v tem letu ne bodo mogli sanirati in še inf. za izhodišče iz doline Malte pred Gmünderhütte je potrebno nositi smuči eno uro (gor in dol), kaj to pomeni za dolžino ture si naj vsak sam zamisli.

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipMUKcVuVgo1rkT8xkgPvYF9j5lG-dHGS2MvXFYgVbKoyDJTzh8bACq1iWiZYxNBew?key=TGJETG9xSUN2Nl91aEkyMVkzNkttbldIZXYyd1hR

Zadnja sprememba: 19.04.2019 ob 21:39

Povej naprej:

Poglej si še

Na dva odličneža iz Große Zirknitztal

Na dva odličneža iz Große Zirknitztal

Visoke Ture, skupina Goldberg | Sonnblick | iz Große Zirknitztal
Visoke Ture, skupina Goldberg | Goldbergspitze
Janez Javoršek GRS
Kredarica,vmes 2x Triglav,malo naokoli in v dolino

Kredarica,vmes 2x Triglav,malo naokoli in v dolino

Julijske Alpe | Kredarica | Iz Krme
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...