Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na dva odličneža iz Große Zirknitztal

Janez Javoršek GRS

Izredne razmere v avstrijskih hribih so me povabile na dolg, ki mi ga je "naložila" megla pred tednom, ko sem obračal pod Goldbergspitze. Danes vreme idealno, zjutraj "frišno" potem na soncu toplo in v upanju da sonce "porihta", kar je potrebno za lepo smučanje, sem, ko se je danilo parkiral nekaj sto metrov pred letnim parkiriščem v Große Zirknitztal-u. Nošnje smuči je sto metrov, prav tako pri zaključku smučanja. Vmes jih je potrebno nesti trideset metrov (pri spodnjem zajetju).
Pri vzponu sem za prehod skalne zapore našel še eno dokaj lahko prehodno grapo (z derezami in cepinom), ki pripelje pod jezero Brettsee. Čez škrbino, Brett Scharte na Hoher Sonnblick vodi markirana steza s tudi zimskimi markacijami. Pred enim tednom sem očitno prečil markacije, a jih zaradi megle nisem videl. Glede na zelo nepredvidljiv teren sem vesel, da sem zadnjič obrnil.
Vsa samota in tišina se konča na ledeniku Goldbergkees, kjer se iz vseh strani "vsuje" proti vrhu trume ljudi, še najmanj očitno iz smeri Heiligenbluta, kjer je povsem mogoče dostop in smučanje zaradi sence manj lepo.
Ob desetih pod kočo ni skorajda nič odjenjalo, stare sledi so trde in težko smučljive. Lovil sem bolj soncu izpostavljene dele, ki sem jih našel pod steno Goldbergspitze. Na škrbini sem še enkrat nadel kože na smuči, v konti pod vršnim delom Goldbergspitze pa še dereze.
Z vrha se zaradi premalo snega ne da smučati.
Smučal nisem po poti vzpona (grapa v spodnjem delu je itak s takim snegom in kamenjem nesmučljiva), ampak daleč v levo v zatrep doline Velike Cirknice in po njej v izredno lepih razmerah do parkirišča.
Pristop na Sonnblick iz te strani ni popularen, kvaliteta smučanja je najbrž od vseh znanih smeri spusta najboljša, a odročnost doline, dolžina ture in napornost odvrne večino "kandidatov", danes sem iz Zirknitztala očitno pristopil le jaz.

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipPnMGALntJTxOOBJpgc0BraNfoR2PwBqrm8Z1BTj62glAU9DzLyNnuoiY4wYzLkYg?key=a1ZPTW1faFBJc09ZNDdkaEJJNzBmenpBY1Q4ZEFB

Zadnja sprememba: 03.12.2019 ob 23:39

Povej naprej:

Poglej si še

Samotna in deviška prostrana severna pobočja

Samotna in deviška prostrana severna pobočja

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Kölnbreinspitze
Neža Močnik
Na jug s Hochalmspitze

Na jug s Hochalmspitze

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Hochalmspitze (3360m) | južni žleb
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...