Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na Babo za dan žena

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Kam za 8. marec popeljati turnosmučarska dekleta, da se jim moški svet vsaj malo odkupi za vse gorje, ki ga, ubožicam, povzroča med letom? Zavedajoč se jako odgovorne naloge, od katere bo odvisno zadovoljstvo deklet do naslednjega dneva žena, trije možje stopijo vkup, malo tuhtajo, se popraskajo po napol plešastih glavah in se domislijo enkratne zamisli – babe popeljejo na babo. In to ne kakršnokoli babo, temveč na Dovško Babo. Ta gora že tisočletja stoično stoji nad Dovjem, se nič ne pritožuje, ne nerga, je ne boli glava, ne vrti po nepotrebnem jezika in je voljna nase ljubeče sprejeti vsakega moža, najsi bo lovec, gozdar, gorohodec ali, kar je najpomembnejše, turni smučar. Zagotovo bodo dekleta v njeni nravi prepoznala vzor, kakšna imajo biti, da bo možem po godu in se bo okrog domačega ognjišča širila družinska sreča in ljubezen. In ko bodo možje enkrat zadovoljni, odpade tudi vse gorje, ki je bilo čez leto neobhodno potrebno, da so možje v red spravljali žene. Praznik žena v tem slučaju sploh ne bi bil več potreben, pa še kakšen cekin več bi tozadevno ostal v mošnjičku, ko možem ne bi bilo treba kupovati dragih rož in bonbonijer, ampak bi ga raje pustili v krčmi.

Turnosmučarska grupa treh žena, treh mož in enega mladeniča se zato zapelje iz Dovij po cesti proti Dovški Babi do ovinka na višini 940 m, od tam pa v čudovitem vremenu nadaljuje peš. Ko se snega z višino po petih minutah nabere dovolj, preklopijo na smuči in v ležernem tempu pridejo do koče. Po prijetnem martinčkanju na pomladanskem soncu jo mahnejo na vrh, kjer se jim odpirejo čudolepi pogledi na Julijce, Karavanke in druge naturne divote. In tam seveda nastopi trenutek, ko bo treba pokazati, kako se sučejo smuči v mehkem in nekoliko ojuženem snegu na čudoviti flanki od vrha do koče.

Grupa stopi na smuči in se požene v sneg. Vsak se trudi po svoje, da bi dokazal, da še ni zrel za staro šaro, ki naj neslavno konča na smetišču turnosmučarske zgodovine. Čuje se je obilo sopihanja in stokanja ob premetavanju smuči iz levega v desni zasuk in obratno. Turnosmučarsko komedijo raznolikih slogov začini tudi kakšen nesrečni pripetljaj v obliki celotrupne penetracije v snežno gmoto. In ko ostareli del grupe v svojih zarjavelih truplih mrzlično išče fragmente nekdanje turnosmučarske gibkosti, odzivnosti in spretnosti, jim mladenič demonstrira vrhunsko predstavo lahkotnega in superiornega sukanja smuči iz levega v desni obrat. Izbuljene kratko in dalekovidne oči kar ne morejo verjeti, kar vidijo. Slišijo se modra opozorila mladeniču, da to ni pršič ampak južen sneg in naj za božjo voljo vendarle smuča težkim razmeram primerno. A mladenič se seveda ne zmeni za svarila starcev in nadaljuje v svojem virtuoznem stilu.

Do koče se nabere obilo uživaških zavojev, potem pa sledi visokofrekvenčno vijuganje po poti do ceste. Nekateri po njej priružijo skoraj do avta, ostali, ki jim je mar za smuči, pa udarijo pešaka. Kot se za 8. marec spodobi, praznik grupno zalijejo s hmeljevim sokom na sončku pri Aljažu.

Turnosmučarsko praznovali so Aleša, Nada, Živa, Boštjan, Gregor, Miha in mladenič Žiga.

Zadnja sprememba: 08.03.2020 ob 23:46

Povej naprej:

Poglej si še

Zasneženi Debeli vrh

Zasneženi Debeli vrh

Julijske Alpe | Debeli vrh (Pokljuka)
Silvo Baznik
Varno in politično korektno

Varno in politično korektno

Karavanke | Hruški vrh | Jugozahodni greben
Aleš Rotar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...