Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ledena kraljica

Aleš Rotar
Julijske Alpe | Rodica | Smučišče Vogel - planina Suha - Rodica

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 500 m

O otoplitvi v soboto ni bilo več ne duha ne sluha, mraz in veter sta oblikovala obraz kraljice, taljenje preteklih dni pa je okovalo greben Bukovskih gora v led. Z jutranjega Vogla hitro na Šijo, tam po zakloženem žlebu pod lep žleb, na pogled. Po 50 m pikanja s cepinom in derezami vedno trše klože sklenemo, naša light oprema morda ne bo zadostovala za prehod na greben. Odsmučamo po pobočji, upajoč, da najdemo prehod v Lepo Suho in po njej na greben. Spet nas led spravi s smuči na dereze in skobacamo se na greben, ki malo spominja na Lunino površje z lepimi nagubanimi gobicami. Ko ugotovimo, da so nas prehiteli ne le štirje smučarji, temveč tudi pes, postane sevad spet jasno, kar je pridigal prasmučar Ciril Praček: "v konto". Pomeni: s prečenji ničesar ne pridobiš....bistveno hitreje bi šlo prek planine. Bi pa ne bili deležni skoraj magične hoje po grebenu.

Na sam vrh se ne splača vlačiti smuči, štartna hišica je dvajset metrov nižje. Vešče krmarjenje zahtevajo razmere, po kložah med ledenimi jeziki, v Ulicah pa sta oba zgornja prehoda poledenela! Žleb nad planino pa je zato prav lepo zapolnjen s pršičem, planina zapihana, a suha, pač Suha... Gozd je ravno še smučabiulen med zdrsanimi kuclji in kamni, prečka pa zahtevna! V mrzlem popoldnevu je cesta najprej olajšanje, potem pa že malo preseda. Pozor: voda je že pripravila nekaj ovir, kjer se je potrebno ustaviti in prestopati, pa še fašeš kakšen diskreten spominček. Pri parkirišču za Božičkovo deželp je zabave konec.

Trda in zahtevna tura v teh razmerah, samo za res dobre krmarje, s popolno zimsko opremo. Mrzla senca pomladne kraljice!

  • Prvi poskus
  • Zimsko!
  • On the rocks
  • Tu nekje je konec s smučmi in srenači.
  • Odkupnina...

Zadnja sprememba: 15.01.2022 ob 21:28

Povej naprej:

Poglej si še

Slab začetek, dober konec

Slab začetek, dober konec

Karavanke | Veliki Javornik
Miha Debevc
Dobili to kar smo pričakovali

Dobili to kar smo pričakovali

Karavanke | Dovška Baba
Miro Šušteršič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...