Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Kot svinec težke smuči

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.037 m

Zgodovina nekajdnevnih snežnih padavin, s centrom najbolj obilnih, ki naj bi bil v okoliških gorah Lienza na avstrijskem Koroškem me je končno povabila za Slovence v precej oddaljeno (enodnevna tura) dolino Lesachtal (Lesna dolina). Vožnja z Milojko po Zilski dolini je še pred vasjo Kötschach-Mauthen (Kotje-Muta) obetalo ugodne smučarske razmere, saj je bilo zjutraj v Kotjah snega 20 cm. Na glavnih cestah so ga plužili. Vas je na 707 metrih, ker pa se Lesna dolina naprej proti zahodu samo še dviga, je skrb, da bi bilo premalo snega, hitro minila. Slaba prevoznost ceste, nekaj semaforjev, ki zaradi naplužene ozke ceste poskrbi, da se ne bi promet ustavil, je vožnjo popestrilo in pojavilo se je tudi vprašanje, kaj pa če je snega preveč?
Izhodišče za turo na Lumkofel je nekaj deset metrov za zaselkom Oberring, kjer je ob levi strani snega očiščeno parkirišče za nekaj avtomobilov. Takoj desno je v južni breg speljana zasnežena gozdna cesta s smerno tablo za Lumkofel.
Mitja Peternel je v svojem "prvem" vodniku "Najlepši turni smuki avstrijske Koroške" dal za Lumkofel podnaslov: "Paradni smučarski cilj nad dolino Lesachtal"
Zakaj v "prvem"?
V prihodnjih dneh bo založba Sidarta izdala NOV težko pričakovan vodnik turnih smukov na avstrijskem koroškem z 49 novimi turami istega avtorja. Mitji sem pri izdaji novega vodnika, po svojih najboljših močeh pomagal tudi jaz. Naj bo "obrabljen" pri čim večjem številu slovenskih turnih smučarjev.

Lumkofel je "paradni smučarski cilj", sicer skrit pred pogledi iz doline, a vseeno popularen in zaželen cilj nad Lesno dolino. Tudi zaradi tega sem bil včeraj negativno presenečen, da nisem imel nobenega pomočnika iz strani lokalcev, da bi lažje zgazil in se s coklo boril proti vrhu.
Snega v teh krajih je tudi brez starejše podlage dovolj, travnato pobočje vse do vrha je zaradi tega "neškodljivo" za smuči, je pa precej bolj nevarno zaradi plazov, saj je zgornja polovica vršnega pobočja bolj strma, kot se pričakuje za klasična turno-smučarska pobočja.

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipOTE70Fop3BjYXL2dgHrLABt0nr16tx3HRxC4sHOjxAzosKmGnGDNTII5V4m91IYA?key=ZU14THRqN2JkNmZNLUpTOFFEY3JfNlNYU3AwVGJB

Zadnja sprememba: 11.11.2019 ob 22:05

Povej naprej:

Poglej si še

Brandleiten

Brandleiten

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Brandleiten
Jure Noč GRS
Smučišče Kanin in V Žlebeh

Smučišče Kanin in V Žlebeh

Julijske Alpe | Kanin, Škrbina pod Prestreljenikom
Samo Kham

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...