Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Končno

Jernej Ekar
Julijske Alpe | Rodica | Planina Suha - smučišče - Žagarjev graben

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 700 m

Po korona-zaprtju (alpska korona je pač drugačna od snežniške...) in nato plazovno neugodnih razmerah, končno nekaj malo bolj zares! Z gondolo na Vogel in sedežnico pod Šijo, nato spust na planino Suho, tukaj je podlaga trda ampak lepo smučljiva. Ob popoldanskem povratku je bila tudi odjenjana, tako da bi bila takrat smuka še boljša. Nato pa po žlebu (ta modrem) in čez Lepo suho bolj ali manj po klasiki na Rodico.

Čisto zgornji del, nad zadnjim sedlom, sem odsmučal po S strani, kjer je bil sneg dejansko dober in vreden vsaj 4 snežinke - mešanica grifiga in pršiča prekritega s tanko ledeno skorjo, ki se predira kot da je ni. Par delov vmes je dejansko ledenih, vendar se vidi kje so in se jim ni problem izogniti. Nadaljevanje po normalki pa ni ponudilo ravno presežkov, saj je bila podlaga večinoma pretirano trda, na vetru izpostavljenih legah celo ledena. Za spust svetujem "rdečo" varjanto ob žlebu, saj je samo malo preveč zglancana od množičnega abručanja, ni pa shojena ali razrita kot žleb. V primeru, da vam smučanje skozi tale žleb (seveda vključujoči zavoje in preskoke) ni niti malo problem, definitivno svetujem S flanko, saj ni toliko zahtevnejša in hkrati v trenutnih razmerah dosti lepše smučljiva.

Kar se plazov tiče izgledajo problematična predvsem prisojna pobočja, kjer je mnogo napok in bo ob otoplitvi kaj dol letelo. Nad Lepo suho ni omembe vrednih opasti, jih je pa precej več v smeri letne poti.

Zaključek ture z vzponom nazaj na smučišče Vogel in smučanjem po progah in skozi Žagarjev graben. Trenutno na (novih) smučkah do asfalta, vendar ob precej pazljivosti in pozornosti spodaj. Ne bo pa to več ravno dolgo izvedljivo... Če vas mika vzpon prek Bukovja, so mi kolegi, ki so prišli iz te smeri povedali, da je makadam cesta vozna še kakšnih 500 m od doline, potem pa pasja vprega.

  • modro gor, rdeče dol
  • pomlad... poletje?
  • spust s smučišča
  • res lepa suha
  • še malo navzgor...

Zadnja sprememba: 01.03.2021 ob 18:53

Povej naprej:

Poglej si še

Vršič na Vršiču

Vršič na Vršiču

Julijske Alpe | Vršič
Metod Škarja
Od avta do avta ne gre več

Od avta do avta ne gre več

Karavanke | Stol, Orličje | Jugovzhodni pristop na Mali Stol
Bogdan Jamšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...