Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Kdor se ceni, ne gre na Debeli vrh

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.300 m

Ko se četverica eminentnih turnih smučarjev na Rudnem polju olajša za 6 ojrov parkirnine, se utiri v nekoliko pomrznjeno špuro in po njej zakorači skozi hosto proti Debelemu vrhu. Če sprva še sanja o kolikor toliko spodobni peli po celcu v senci dreves, med sopenjem v klanec sanje odpihne bridko spoznanje, da iz te moke ne bo turnega kruha. Premalo je snega, da bi mogel poravnati razgiban teren v hosti, pa še tako raznolik je na vsakih par sežnjev - od mehkobe do skorje -, da razvajenemu nedeljskemu turnemu smukaču, željnemu lahkotnega in sproščenega sukanja smuči, to ne more biti baš po godu. Vdani v usodo, da bo v hosti torej več muke kot smuke, a vseeno upajoč, da bo vsaj na flankah pod vrhom obratno, štirje srčni turni smukači po poltretji uri hoda prispejo na cilj.

Prekvašeni s smukoturnim optimizmom smelo zarežejo prve zavoje v trd in grifig sneg. A že po nekaj suverenih zasukih le-ta pokaže svoj pravi skorjasti obraz in začne nepredvidljivo grabiti smuči. Pela postane takoj nekoliko rezervirana in defenzivna, kajti nihče si ne želi neslavnega konca v snegu. Z več ali manj sreče četverica najde nekaj smučabilnih odsekov, kjer uspe skupaj zložiti ne prav dosti vrhunskih zavojev. Namesto njih prevladujejo taki, ki slogovno ličijo na turno smuko stanovalcev kakšnega doma starejših občanov, če bi jih morebiti uspeli dostaviti na goro in tam postaviti na smuči.

Neužitne snežne razmere v hosti turne smukače prisilijo zreducirati svoje smukoturne ambicije na minimum. Ideje, kako se rešiti iz zagatnega položaja in ob tem vseeno pričarati vtis, da smučajo, črpajo iz zakladnice znanja o prazgodovini turne smuke. Zahvaljujoč ekspertnemu poznavanju razvoja turno smučarskih tehnik, začenši z genijalnostjo neandertalskega prototurnega smučarja (že v sivi davnini je empirično ugotovil, da bosonog, brez elanovih smuči v meter globokem snegu ne bo mogel ujeti dinozavra za kosilo) preko izumov slavnega bloškega smučarja (o njem je pisal še slavnejši Valvazor) pa do sodobne efikasne izmenjave turnega znanja, izkušenj in hvalospevov preko Snežaka, brž preklopijo na smuk poševno, štamfanje navzdol, levi ali desni obrat na mestu in druge preživetvene prvine prototurne smuke. Smukoturnega safra v hosti je konec, ko se prebijejo do ceste in po njej odsmučajo preko neurejenega in nedelujočega smučišča Viševnik do avta.

Če se turni smučar količkaj ceni, potem danes ni bil dan za Debeli vrh. Vsaj kar se smučanja tiče. Vseeno pa so na zimskem soncu uživali Sonja, Živa, Boštjan in Miha

  • Mrežce
  • proti vrhu
  • 3glav
  • turna trojica
  • med drevjem
  • pod vejami

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20211218164145-28228-map.html

Zadnja sprememba: 19.12.2021 ob 02:08

Povej naprej:

Poglej si še

Ablanca v soncnem zahodu

Ablanca v soncnem zahodu

Julijske Alpe | Ablanca | Vzhodni greben - Gamsova grapa
Drejc Kokelj
Rodica

Rodica

Julijske Alpe | Rodica | Laški Rovt - Planina Suha
Bogdan Jamšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...