Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Julijci_Precenje od Mojstrane do Kobarida_III.

Uros Ilic

Topla noc v bivaku ob Krnskem jezeru 1200nmv pod Kredarico nam napolni baterije, polln zleb vode pa nam zjutraj prihrani taljenje snega, saj le odstranimo ledeno skorjo in z lonckom napolnimo cutare. Casa za hidrirane kosmice pa si vseeno ne vzamemo temvec se hitro odpravimo do sonca in navzgor do Batognice kjer najprej pogorim s primarnim predlogom, da odmucamo nazaj dol v Konto in precimo na Krn. Tudi podrejeni predlog, da splezamo po severni grapi se na Vrh Peskov ne dobi zadostne vecine. Prijatelji tri dni nosijo pretezke nahrbtnike in smucajo v pretezki opremi, da bi bili pripravljeni naredi se en visinski meter vzpona. Zato preko Praga odsmucamo Po Luznici po cedalje vecjem gnilcu do Leskovca in od tam po sneznem jeziku vse do Planine Kasina. Noge ze malo pecejo, vendar med skalami in debli vijugamo vse do stale.

Od tam je le se lahkoten polurni sprehod do Kuhinje (razen za vecino v zuljih) s smucmi na nahrbtnikih, kjer nas caka kombi in odpelje v Magozd na zasluzen piknik. Po njem na vecerni vlak iz Mosta na Soci do Jesenic kjer smo pred tremi dnevi (zdi se teden dni nazaj) pustili en avto. Uro pred zaprtjem drzave smo v Ljubljani.

Heroj nasega precenja je Borut. Zanj so bili to prvi in verjetno zadnji trije dnevi sezone. Na piscalih je brez povrhnjice. Trpel je. Mocno. Vendar molce in z nasmehom na obrazu. Tega in zvrhan kos spominov na naso avanturo ima celotna ekipa 5+1.

Drugo leto gremo ponovno na precenje Julijskih alp iz zime v poletje, torej iz Gorenjske na Primorsko. Pot, ki vodi proti Z, proti morju in zgocemu soncu. Pot na kateri srecas vec gamsov kot ljudi. Romanje za telo in duso.

Zadnja sprememba: 01.04.2021 ob 08:45

Povej naprej:

Poglej si še

Nezemeljska poezija

Nezemeljska poezija

Sinjajevina | Mars - Tharsis Rise - Olympus Mons | Zemlja napada!
Ali M Traven
Prva poletna

Prva poletna

Kamniško-Savinjske Alpe | Grintovec | Jugovzhodna stena na Jame
Jernej Ekar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...