Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Jezerska skuta s sirčkom na vrhu.

Primoz Vrhovnik
Kamniško-Savinjske Alpe | Skuta | Steber - grapa izpod stene nad snežiščem v desnem delu

Od parkirišča za obiskovalce najlepšega konca na svetu "ejga" (ne pri tovorni postaji žičnice!) do snega je cca. 20 minut . Do vstopa v Žrelo je šlo po trdi nekoliko kamniti plazovini. S Klemnom sva bila zelo začudena na pogledu v Žrelo, ki pelje na Vadine, saj spominja na kamnolom. Vzpneva se po desnem delu gledano navzgor po kanalu, kjer je v pancerjih zelo drselo in krušljiv svet še dodatno otežuje plezanje. Nadaljevanje do vstopa v smer ob Stebru je šlo kot se za ta čas spodobi/lagodno brez srenačev. Vzpon po grapi do v vrha snežišča v desnem delu stene Skute, je bil ob pogledu na vse prehode v zadovoljstvo. Klemen si je na vsak način želel na vrh Skute in se je odločil za nadaljevanje po prečki ,ki pelje v desno in nato na vršni rob stene. Prečka je bila žal "presuha" za smučanje , nadaljevanje do vrha roba stene prav tako dvakrat prekinjeno in ozko , sicer sva to ugotovila že na vrhu snežišča , vendar vrh je le vrh Vrho( malo sva se šalila ob pogledih na te reči ). Od roba stene do vrha je bilo še malo gaženja po strehi mehke Skute, ki je bilo ravno pravšnje za mentalno pripravo za ritensko kobacanje nazaj do meni varnega širokega snežišča/smučišča.
Smučanje po strehi uživaško, snameva smuči in ritensko kobacanje preko cca.30 višinskih metrov in prečenje do meni varnega smučarskega zavetja, je bilo super za trening in za napredovanje gibanja v strmih gorah.Smučanje na zgornjih vesinah je bilo uživško, nekaj vršnih zavojev dokaj trdo , nato je steklo kot po skuti. Nadaljevanje v grapi vse do izteka smeri, nama je kompakten moker sneg omogočal, da sva lahko tudi uživala kraje najlepšega konca na svetu in si privoščila res pravo smučanje, ne samo "voblanje" ,kot se pogosto zgodi na strmih, ozkih terenih, ob ne tako ugodnih snežnih razmerah.
Za konec nama jo je malo zagodel še sestop čez skoraj popolnoma suho Žrelo. Sestopila sva po zavarovani poti,kjer nama je nekje na sredi poti, dobršno mero mentalnega treninga nudila strgana jeklenica. Vse se je izteklo dobro in spet sva bila na varni snežni podlagi, odvijugala po srencu do borocov v smeri spodnje postaje tovorne žičnice in domov v najlepše mesto na svetu "nea nea".

Resno opozorilo za vse ki želijo na Vadine: na zavarovani poti preko Žrela je na zelo zoprnem mestu strgana jeklenica!! Plezanje po žrelu ob desnem robu zahteva zelo dobro gibanje v gorah. Previdno!!
V danih razmerah bi se pristop na Vadine odločil po Lovski poti.Hvala za razumevanje.

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

Govedina na ementalcu

Govedina na ementalcu

Julijske Alpe | Prestreljenik | Vzhodno pobočje
Marijana & Marko
Za Cmirom

Za Cmirom

Julijske Alpe | Za Cmirom
T J

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...