Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Z Vršiča v Tamar ponovno odprto

Uros Ilic
Julijske Alpe | Slemenova špica | Slemenova čez Črne vode v Tamar

Po dopoldanskem smučarskem uku otrok ob 1200 pri Erjavčevi koči do koder je danes prišel plug zapnem smuči. Po sveže zasneženi cesti do prelaza in nato obrat na do skal spihana Vratca od koder je že splazenih nekaj manjših plazov. Pod Malo Mojstrovko odmučam v depresijo. 45 cm novega suhega snega poskrbi, da je vijuganje počasno. Pršič v večni senci nima skorje. Kot da je ravnokar nehalo snežiti. Zametov ni.

Ponovno pse na smuči in oči na peclje. Balvani vsi po snegom. Čarobno. Mala Komna…

Špuro vlečem v hrib kolikor zmorem. Zmorem pa po toliko novega snega bore malo zato so meandri v retrovizorju dolgi in položni (saj tako se bo zdelo naslednikom). Na Slemenu špici sonce in brezvetrje. Oblaki se sučejo le okoli Jalovca.

Odmučam direkno v hosto, kjer se malo zakalkluliram pri prečenju v levo, zato popravljam, da ne zgrmim preko klima. Sneg je perfekten, vendar ker je toliko novega je priporočljivo imeti široke smuči.

Prečenje preko običajne poti plazu z Mojstrokve je tesnobno. Iz sten prši. Ma kaj prši, plazi. V hosti na drugi strani si malo oddahnem. Pa ne za dolgo, saj sem kmalu spet na plazenju izpostavljenem delu nad slapovi. Hitro skozi žrelo do ledenih slapov, ki so danes v beli snežni bradi. Nihče ne pleza. Dolgo že nisem tako elegantno in kolenom prijazno odsmučal tudi ta segment. Mehko kot surfanje na valovih.

V koči v Tamarju hrana in pijača. Sledi le še tekaško smučarski povratek v dolino pod Poncami, kjer me v avtu moja triletnica vpraša, kdaj bo lahko šla z mano, saj je sedaj že dobra smučarka :).

Razen ducat avtomobilov na 3. ovinku vršiške ceste (Kriška stena je bila danes napadena) celo popoldan nikjer žive duše. Napovedano sonce v naslednjih dveh dneh kliče k previdni izbiri tur.

Zadnja sprememba: 18.02.2022 ob 05:30

Povej naprej:

Poglej si še

Savinjsko sedlo

Savinjsko sedlo

Kamniško-Savinjske Alpe | Savinjsko sedlo | Na Okrešelj
Matej Špeh GRS
Drvarjenje po Ukanški Suhi

Drvarjenje po Ukanški Suhi

Julijske Alpe | Konjsko sedlo | skozi Ukanško Suho
Peter Pehani

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...