Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

En Žleb u vinkl

Aleš Rotar

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Črna prst te gleda spod čela, ko se zazreš gor z Bistrice, ima pa prav vabljivo in strmo postavljeno grapo, ki se spusti na vzhodno stran severne stenice in jo u vinkl prereže. Tako, Grapa, ji pravijo tudi v vodnicku, Primorske stene, Peter Podgornik jo je prijazno vzel v nabor smeri kot siroto Jerico, ni ravno Primorka, res pa je, da se vanjo spustis kar s terase pred kočo, ogret s primorskim soncem. Lahko pa, da je tudi Žleb.

Letos vabljivo zalite linije še vedno čakajo, samo pametno se jih je treba lotiti, izbrati ravno pravi urnik. Tako sem malo pred osmo štartal s spodnje ceste, malo naprej od Raven, lomastil po in ob poti, se nekje nad jurjem spravil na dilce in v kot kost trdem snegu oddrsal mimo planine in koče pod strmo vršnjo zgradbo Črne prsti. Okoli desete je bilo še trdo na 1500, ko sem opazoval predhodnika, ki se je že spuščal po Grapi. Bil je bolj priden in imel zgoraj srenec, spodja pa sem ga že od daleč slišal, je bilo kar trdo. V strahu, da bom zamudil razmere, pa tudi s pogledom na opasti, sem spešil gor, ko sem presedlal na dereze, so mi prišle prav štapne dveh prijaznih luknjačev. Z vrha sem se spustil okoli pol poldneva in ujel zgoraj močno ojuženih 20 centi, ampka na trdi podlagi, začetek ima manj kot 40, potem pa je vedno strmejše, jaz pa sem vedno bolj užival, bilo je trše, a odjenjano, za pet zvezdic. Uživanje in tudi umetniški vtis pa za 6.0. Zjutraj me je kar skrbelo, kako jo bom zdelal, a spet drži: zadeve je potrebno videti od blizu.

To je to in tako naj tudi ostane čim dlje.... pomlad je tu in z njo tudi bizarni prizori, ko smučaš po gozdu, nasproti ti pa hodijo v majčke oblečeni pohodniki. Do 1000 ke se še prismuča, potem pa se tudi jaz prelevim v pohodnika, težkokategornika, s pancarji ropotam po gozdu ..... in se uspešno izgubim. A kaj bi to, saj je #alwaysgoodtimes, danes do evforije.

Grapa je znana bolj lokalcem, večkrat smučana, ocena naj bi bila III, 45/40. Zahteva malo forward thinkinga, posebej v ovinku. Klein aber fein.

  • Žleb ali Grapa v vsej svoji lepoti, s predvozačem ali zamgovalcem.
  • Prijazna luknjača delata štapne, hvala!
  • 3,2,1 dropping.....
  • Celotni nastop. Milka Babović bi pred leti rekla: i umjetnički dojam 6.0.
  • Ciljni iztek, s smetanovim prelivom.

Zadnja sprememba: 24.04.2021 ob 19:10

Povej naprej:

Poglej si še

Nad Zadnjo Trento na vrhunski smučarski

Nad Zadnjo Trento na vrhunski smučarski

Julijske Alpe | Kol | Na jug
Julijske Alpe | Jalovec | Jalovška škrbina v Trento
Janez Javoršek GRS
Zamujena

Zamujena

Julijske Alpe | Prisojnik | Južno pobočje (po poti)
Marijana & Marko

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...