Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Dan za grape

Marko Škerjanc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Z Andražem se odločiva, da je danes dan za strmejše smučanje. Ni boljšega placa kot Zajzera. Kaj točno bova smučala še ne veva, se bova odločila sproti.

Takoj ugotoviva, da so razmere čudovite. Pršič že na štartu, temperatura prijetnih -7. Špura čez gozd je že lepo potegnjena, sliši se lomastenje, kar nakazuje, da ne bova niti prva, niti sama. Na razcepu za Hudo Polico se odločiva za smer proti Prednji Špranji/ Mojzesu. Nimava namreč občutka, da bi bilo dovolj snega za lagoden vzpon in smuko pod slapovi. V glavi imava Anžetov zapis izpred dobrega meseca, Janezov včerajšnji pa še ni bil objavljen :)

Kanjon je lepo zalit, vzpon brez posebnosti, ni treba natikati derez, niti uporabljati cepina. Po izstopu naštejeva kar 11 smučarjev, ki daleč pred nama že vadijo V-obrate proti Prednji Špranji.

Iz te moke ne želiva imeti kruha. Zato zavijeva proti Mojzesovemu žlebu. Ta je relativno prazen in na pogled tudi manj zvožen. Dva smučarja ste že tik pod vrhom, dva na dosegu roke. Vzpon po žlebu je bil prav prijeten in hiter. Vzpon možen brez derez, saj so bile štengice že lepo narejene, sneg pa grifig. Cepin je vseeno našel mesto v rokah, saj bi ob zdrsu fino letelo. Na vrhu žleba končno ugledamo s soncem osvetljene flanke nad kočo Corsi. Kdor je smučal v Zajzeri ve, da se tudi ob vrhunskih razmerah sonca pač ne more nadejati.

Smučke so kmalu na nogah. Zgornjih 50 višincev je grif (ne pretrd), naklonina 45 stopinj. Smuka postaja iz metra v meter bolj uživaška, saj količina mehkega snega narašča. Po levi strani so še bogate zaloge nezvoženega pršiča. Iz desne se s stene občasno usuje nekaj snega (sonce namreč osvetljuje zgornji del stene).

Ura je šele pol dveh, zato se odločiva, da se vzpneva še na vrh flanke pod Torre Dario Mazzeni. Vzpon brez posebnosti, štartno točko smučanja dvigneva še za 20m :) Pršič na vrhu že ima rahlo skorjico, spodaj pa skorjica izgine in smuka je spet prav uživaška. Odsmučava do kanjona, kjer spet natakneva pse in se vzpneva do prečke, ki iz Mojzesovega žleba obide kanjon po desni - tik pod zahodnim ostenjem Viša. Prečko sta sicer danes prva potegnila kranjska kolega.

Dneva je nekaj še ostalo, v ruzaku pa za vsak slučaj tudi lampe, zato se odločiva da potegneva po neimenovani grapci čim višje proti Višu. Spet vriskava v pršiču. Tudi na flankah pod desno od kanjona (v smeri smučanja) se na desni strani še najdejo nezvožene zaplate zbitega pršiča.

Še podnevi a tik pred mrakom sva pri avtu in gasa proti pici v Trbiž :)

3* za varnost: iz ostenja Viša so se občasno usuvali plazovi, zgornji del Mojzesovega žleba grif, ki bi bil lahko mehkejši :)

4* za razmere: pršič je imel ponekod skorjico.

  • Mojzesov žleb
  • Flanke nad kočo Corsi
  • Tik pod vrhom Mojzesovega žleba
  • Pogled proti Mojesovemu žlebu (levo) in Škrbini prednje špranje (desno)
  • Pogled proti presmučani flanki pod Torre Dario Mazzeni

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.strava.com/activities/8473654873

Zadnja sprememba: 30.01.2023 ob 09:35

Povej naprej:

Poglej si še

Antizelenica

Antizelenica

Karavanke | Hajnževo sedlo
Bojan Ambrožič
Klek, boljše skoraj ne more biti

Klek, boljše skoraj ne more biti

Karavanke | Klek | Dolina pod Golico-Klek
Bogdan Jamšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...