Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ciprnik + po Planiški Velikanki

Klemen Kotnik

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Sončno, toplo, brez oblačka. Po ogledu nedeljskega Planiškega praznika pod Poncami sem si zadal 2 turno smučarska cilja: na Ciprnik iz Podkorena ter po Planiški velikanki. Najprej sem se odpeljal do Podkorena in se levo od FIS veleslalomske proge vzpel proti vrhu Vitranca. Na smučišču je šlo super, razmere so še vedno prave zimske. Tudi naprej do Mojčinega doma na Vitrancu je bilo fino vzpenjanje, še posebej ker je narejena cik cak cesta zaradi postavljanja novih stebrov za štirisedežnico. Snega je dovolj, sicer je precej shojen, a se da lepo napredovati.

Pri Mojčinem domu je že kopno, tako da je bilo potrebno sneti smuči in iti peš nekaj 10 m proti Ciprniku. Nato je pot večinoma še vedno zasnežena, na nekaterih mestih pa so že bile kopnine, zato je bilo potrebno nekajkrat sneti smuči. Uhojena pot je nudila dobro oporo smučem, ob poti pa se je preveč udiralo. V zadnjem delu vzpona na Ciprnik je šlo peš vse do vrha. Tam so se odprli veličastni razgledi na Planiške skakalnice in na vse 2tisočake od Ponc do Špika...

Ob povratku sem prvih nekaj metrov sestopal brez smuči, nato sem se vse do Mojčinega doma vračal s kožami pod smučmi. Sledil je še zelo dober spust iz Vitranca navzdol do smučišča in po sveže zratrakirani FIS progi nazaj v dolino.

Nato sem se zapeljal nazaj v Planico in opravil še tradicionalni vsakoletni vzpon s turnimi po velikanki. Sprva je do 210 m šlo naravnost, sledil je cik cak vzpon do 60 m in zopet direktno vse do odskočnega pomola Planiške velikanke. V največji strmini - tam med 180 in 150 metri - je bil kar tehnični izziv predvsem pri obratih, ki so si sledili na cca. 15 m. Z zadovoljstvom sem nato opravil slalom spust po "najboljše pripravljeni progi" nazaj v iztek velikanke. Zanimivo je bilo tudi to, da je na 220 m nenadoma bilo za cca. 8 st. C hladneje, kot višje gor po velikanki. No, drugo leto pa spet ponovim.

Zadnja sprememba: 28.03.2022 ob 21:22

Povej naprej:

Poglej si še

Triglavska turno smučarska magistrala

Triglavska turno smučarska magistrala

Julijske Alpe | Kanjavec | Prehodavci
Anže Čokl
Grem, dokler bo šlo brez srenačev

Grem, dokler bo šlo brez srenačev

Julijske Alpe | Kotovo sedlo | Klasična iz Tamarja na Kotovo sedlo
Klemen Kotnik

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...