Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

2020 v slovo

Primož Bajec

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 950 m

ALADIN napoved je obetala pozno-popoldansko okno v širno silvestrsko nebo, snežne padavine v zadnjem času in izpostavljenost poti proti vrhu pa navdajali z mešanimi občutki o varnosti. Odločitev za je vseeno padla, z majhno varovalko možne odpovedi podviga na licu mesta, če se stvari ne bodo odvijale v pravo smer.
Ob vzponu so meglice zvesto zastirale pogled proti vrhu, včasih bolj včasih manj, v vsakem primeru pa stalen pogled na cilj, 1.300 višincev višje, tudi ne deluje preveč vzpodbudno. O pretirani obleganosti vrha ni bilo nikakršnih dokazov, le ena sama sveža sled dveh luknjačev je obetala, da je na gori prisotnega še nekaj življenja. Plitvo ugrezanje v nekoliko omehčano vrhnjo plast snežne odeje je nudilo stabilen in varen korak in dokaj hitro napredovanje. Na izpostavljenih strmejših mestih so se nestabilni snežni sloji že splazili, prerez snežne odeje ob vznožju zadnje flanke pa pokazal dobro povezanost slojev snega.
Cikcakanje proti vrhu so občasno spodbujali neovirani pogledi vse do vrha, na trenutke pa je difuzna svetloba, kot rezultat mešanice sonca in meglic, povsem odnesla vsakršno orientacijo. Kljub dobrim obetom so se razmere res poslabšale kakšnih 200 višinskih metrov pod vrhom in kljub krajšemu čakanju kakšnih obetov za izboljšanje ni bilo na vidiku.
Padla je odločitev, da bo vrh pač počakal do prihodnjič in po izpeljavi standardne procedure nastavitve opreme je sledil spust v dolino. Dobrih 1000 višincev smuke vseeno ni tako slaba bera. Poslabšanje vremenskih razmer in konkretna ohladitev sta zelo hitro zamrznili vrhnjo plast snega, ki je ob vzponu vseeno obetala soliden spust v dolino. Smuka je bila tako svetlobna leta daleč od tistih v zadnjih objavah o pršiču do ušes.
Spust so vseeno pospremila in polepšala občasna okna sija sonca, ki je počasi tonilo v obzorje in na koncu tudi vzelo slovo od dokaj posebnega leta.

Zadnja sprememba: 03.01.2021 ob 09:19

Povej naprej:

Poglej si še

Prometni kolaps, redarji in ne najlažji sneg

Prometni kolaps, redarji in ne najlažji sneg

Karavanke | Korenščica
Anže Čokl
Korona snežno-parkirni trojček

Korona snežno-parkirni trojček

Kamniško-Savinjske Alpe | Kašni vrh
Peter Pehani

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...