Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Zelenica, Centralna pod vrh Begunjščice

Simon Malc

Ob pol dvanajstih sem pripel smuče pri parkirišču za smučišče. Pogled na plazovni semafor: "nevarnost zmerna" pravi (http://www.zelenica.info/zelenica-obvestila-in-novosti/132-objavljena-nevarnost-sne%C5%BEnih-plazov-za-zelenico-tablo-na-ljubelju.html).
Vzpon do koče je po utrjenem terenu. Jaz večinoma izberem pot po desni strani, ki je deloma v gozdu, s tem se izognem vzpona po strmini smučišča, sedaj so tudi na tem delu plazovi že naredili svoje in so mirni. Preseneti me višina snega v plazu, ki je okoli 5m. Malo pod kočo pelje smučina levo v Centralno na Begunjščico.
Vzpon naprej je mogoč s psi, skoraj nujni pa so serenači. Višje ko gremo, bolj oddrsava napihan sneg po trdi podlagi, zato se smuči preselijo na nahrbtnik. Jaz sem vztrajal s psi, ker sem šel samo do "lijaka - 1800m višine".
Smučanje je odlično, na trdi podlagi, nekajkrat sem naletel na napihan sneg do kolen, vendar je ta lahek, tako da akrobatskih vložkov ni bilo.
Centralna smer je v tem času dneva precej v senci, občutek zimskega mraza pa doda še veter, ki skoraj obvezno piha na slemenu. Šentanski plaz je bolj v soncu.
Od srednje postaje žičnice pa je sneg južen.
Ta tura bo aktualna še dolgo v pomlad, snega je še dosti, smuka pa izredna.

  • zelena je vzpon

Več informacij

http://www.zelenica.info/zelenica-obvestila-in-novosti/132-objavljena-nevarnost-sne%C5%BEnih-plazov-za-zelenico-tablo-na-ljubelju.html

Zadnja sprememba: 21.02.2019 ob 22:03

Povej naprej:

Poglej si še

Zelenica

Zelenica

Karavanke | Planinski dom na Zelenici
Matjaž Pristavec
Dobrča

Dobrča

Karavanke | Dobrča | čez Lešansko planino
Jure Markič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...