Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Zaplata - Deja Vu PLUS

Metod Škarja

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

V soboto popoldne dobim ključni info od naših dveh, ki sta bila na Kleku - razmere so za Zaplato (Zaplata je sicer ime za celotno pobočje pod Cjanovco, na nekaterih kartah označena, na nekaterih ne - mi smo v mladih letih tako imenovali celotno goro, ki se dviga desno od Storžiča, kaj je pa sedaj prav, pa ne vem, če kdo (še) ve). Kar se je sredi tedna na južnih straneh še plazilo, se je dovolj ojužilo, z ohladitvijo zamrznilo do dolin in do tal, čez pa 30 cm pršiča brez vetra. Ideja mi pade takoj, spet so (zelo redke) razmere za Zaplato (zato Deja VU; to je bilo dobri 2 leti nazaj, PLUS pa pomeni še boljšo smuko). Ekipa se hitro nabere.

Gor gremo tokrat ne direkt, ampak bolj okoli mimo tovorne žičnice, na greben malo naprej od Kozjeka in nato v dolino med Lanežem na zahodni in Cjanovco in Srednjim vrhom na vzhodni strani. Vse to je v okviru ene od planinskih poti, ki je bila tudi zgažena, imeli pa smo tudi smučino od turnega smučarja, ki nam tudi prismuča naproti s Srednjega vrha. Prvo gremo na Srednji vrh (1855m, v megli), z njega se spustimo oziroma odtipamo na Cjanovco, potem pa v "brezkončno" flanko. Oblačni strop ves dan stabilno sega ravno do našega vrha. Razmere za spust fantastične, brezvetrni pršič praktično od vrha, na sredi flanke tu pa tam malo skorje (najbrž od sonca prejšnji dan), ki pa se ji da ognit na malo bolj proti vzhodu obrnjena pobočja ali pa bliže bolj strnjenim smrekam.

Spodnji del je zgodba zase . Spodaj flanka preide v strm graben z veliko plazovino. Nekaj časa smučamo ob njem v zelo strmem gozdu z zelo nagubano snežno podlago (tu je sredi tedna vse polzelo počasi dol), potem pa moramo vanj in se pač prebijamo navzdol in iščemo posamezne zavoje, kjer je plazovina pustila kako flankico. Se pa graben prav lepo konča na gozdni cesti, po kateri lahko še nekaj časa vozimo navzdol, potem pa še okoli 200 vm "peš" (4 ure vzpona in 3 ure spusta pove nekaj o potrebnem delu v tem delu). Se pa spodnjemu grabnu da ogniti. Kjer se flanka končuje, preči (zgažena) pot od znane gozdne zaplate na greben Kozjeka in na drugo stran, kjer smo pristopili. Toliko za morebitne ponavljalce, če si želijo olajšati zadeve. Priloženi video vsebuje vse ključne elemente spusta.

Da ne pozabim, smučali smo Janez, Marjan, Rudi, Tjaž in moja malenkost. Pa 5x* se nanaša na flanko, ne na spodnji del.

  • Zaplata, slikana en dan prej
  • Vozi, vozi ...
  • Zadaj zaplata gozda, ki je Zaplati dala ime
  • Strm vzpon v gozdu nad Kozjakom
  • Po strmem vzponu v idilični dolini med Lanežem in Srednjim vrhom
  • Srednji vrh
  • V strmem gozdu ob grabnu. Sicer se vstopa direktno, a je bilo preveč razrito
  • Iščemo posamezne flankice. Vtisa to ne pokvari, spada k taki gori in turi.
  • Takole stabilno vreme je bilo ves dan. Namesto napovedanega popoldanskega Aladinovega okna z razjasnitvijo je prišla Aladinova snežna zavesa :)

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 23:01

Povej naprej:

Poglej si še

Lep ponedeljek

Lep ponedeljek

Zahodne Slovenske predalpe | Porezen | iz Davče
Blaž Steve
Tržiški hribi

Tržiški hribi

Karavanke | Dolga njiva
Slavc R GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...