Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Zahtevnejša tura, kot sva pričakovala

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.350 m

Včeraj z Anžetom potujeva po Turski avtocesti in kar ne moreva verjeti, kaj vidiva. Čez našo severno mejo je snega res veliko, v okolici Beljaka blizu enega metra (več kot npr, na Korenskem sedlu), a mimo Spittala, ga je že občutno manj.
Na južni strani prelaza Katschberg, ga v dolini praktično ni nič, travniki so zeleni, tudi na severnih straneh (npr. nad izhodiščem za turo na Stern Spitze - St. Peter).
Na severni strani prelaza je bolj zimsko, a dolina Lungau je pretopla in slabo zasnežena. Dolina je znana, kot ena najbolj mrzlih v tem delu Avstrije, a včeraj je bila temperatura zjutraj pozitivna.
V Waldu parkirava poleg nekaj avtomobilov, ljudi tudi kasneje ni bilo prav dosti. Spodaj sva nekajkrat pri vzponu snela smuči, po desetih minutah pa je snega dovolj. Včeraj je bil za ta del Avstrije napovedan močan veter, po drugi uri - orkanski s hitrostjo do 90 km/h. Midva sva jo glede tega dobro odnesla, ko sva bila nazaj na planini, pa se je napoved po vrhovih začela uresničevati.
Vzpon zelo zahteven, osrednji najbolj strm del je bil težaven, začuda je vršni del lepo zasnežen in omogoča spust z vrha. Smučala nisva po smeri vzpona, ampak sva bolj desno (gledano navzgor) zapeljala v precej strm začetek grape (v tej količini snega). Začetek je strm, z odlično snežno podlago, nižje strmina popusti in pod smučmi popusti tudi napihana zgornja plast snega. Z iskanjem boljše podlage, sva bila "povprečno" uspešna, seveda, pa sva se na osmih kilometrih smuke fajn nasmučala....

Komentarji na povezavi pod slikami in filmčkom.

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipMCHyKNLwUp5pb5uN_9dme-kU9p5p5RPkdJ6_g1VTF5ldNs6eMmaT1wPNBk5dgNDw?key=VUx1TDNRQk94OHVsVzhleG5EcUI4YUFCLXRwb2Zn

Zadnja sprememba: 20.12.2021 ob 22:10

Povej naprej:

Poglej si še

Z užitkom in lahkotno

Z užitkom in lahkotno

Karavanke | Trupejevo poldne | Srednji vrh
Aleš Rotar
Turni bal

Turni bal

Kamniško-Savinjske Alpe | Velika planina
Miro Šušteršič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...